Το ύποπτο παρελθόν του πλοίου με τα εκρηκτικά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Το ύποπτο παρελθόν του πλοίου με τα εκρηκτικά

11s1pletΣτη μαύρη λίστα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας ήταν καταχωρισμένο τα τελευταία τρία χρόνια το φορτηγό πλοίο «Andromeda», που τη Δευτέρα εντοπίστηκε να πλέει νότια της Κρήτης φορτωμένο με 29 κοντέινερ με εκρηκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κλιμάκιο της ασφάλειας του Λιμενικού κατόπιν «σήματος» διωκτικής αρχής της Ε.Ε. είχε στις αρχές του 2015 πραγματοποιήσει έρευνα στα αμπάρια του πλοίου, ενώ έπλεε στο Ιόνιο με δηλωμένο προορισμό την Αλβανία. Κατά τον έλεγχο είχε διαπιστωθεί ότι μετέφερε σακιά με νιτρική αμμωνία, η οποία κατόπιν επεξεργασίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη (ANFO). Ο εισαγγελέας, πάντως, που είχε ενημερωθεί για την υπόθεση, είχε διατάξει την αποδέσμευση του πλοίου και των μελών του πληρώματος.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, το υπό σημαία Τανζανίας φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε να κάνει ύποπτους πλόες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβύης και στη συνέχεια προσέγγισε το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπου ακινητοποιήθηκε. Το πρωί της Δευτέρας το «Andromeda» κατέπλευσε συνοδεία σκαφών του Λιμενικού στο Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος στο φορτίο του. Μετέφερε 29 κοντέινερ με εκρηκτικά (ANFO) και πυροκροτητές, καθώς και 11 δεξαμενές υγραερίου. Είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνη της Τουρκίας και είχε δηλωμένο προορισμό το Τζιμπουτί και το Ομάν. Το επικίνδυνο φορτίο συνοδευόταν από τα απαραίτητα δηλωτικά έγγραφα, ωστόσο, στη διάρκεια της ανάκρισης προέκυψε ότι προορισμός του πλοίου δεν ήταν το Τζιμπουτί και το Ομάν αλλά το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης. «Ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη να μεταβεί στον λιμένα της Μισράτας στη Λιβύη προκειμένου να εκφορτώσει το σύνολο του φορτίου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού.

Ελεγχος

Το «Andromeda» ελέγχθηκε και από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν 102 σοβαρές παρατηρήσεις - ελλείψεις σχετικές με την αξιοπλοΐα του. Το πλοίο και το φορτίο δεσμεύθηκαν, τα οκτώ μέλη του πληρώματος (Ινδοί, Ουκρανοί και ένας Αλβανός) συνελήφθησαν, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Πλοιοκτήτης του «Andromeda» εμφανίζεται υπεράκτια εταιρεία με έδρα τα νησιά Mάρσαλ και δηλωμένη διεύθυνση τη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι. Σε γραπτό μήνυμά του προς την ιστοσελίδα Cretapost ο Θεόδωρος Ρέλλος, διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δήλωσε θύμα «ναυταπάτης». «Στις 25 Νοεμβρίου το πλοίο ήταν στο Σουέζ έτοιμο να περάσει τη διώρυγα με κατεύθυνση Τζιμπουτί. Οι Τούρκοι ναυλωτές όμως δεν έδειχναν διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε εμάς ούτε για τη διέλευση από τη διώρυγα. Εν ολίγοις, η εταιρεία μας έπεσε θύμα ναυταπάτης. Ετσι, από τις 25 Νοεμβρίου έχουμε ένα καράβι που γυρίζει την ανατολική Μεσόγειο χωρίς να μπορεί να πάει πουθενά, λόγω του επικίνδυνου φορτίου του», υποστήριξε. kathimerini.gr