Φονικές κατολισθήσεις λάσπης στην Καλιφόρνια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Φονικές κατολισθήσεις λάσπης στην Καλιφόρνια

Τουλάχιστον 13 νεκροί και σοβαρές ζημιές σε σπίτια βουτηγμένα στη λάσπη άφησε η σφοδρή νεροποντή στη νότια Καλιφόρνια και ειδικά στο Μοντεσίτο.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατολισθήσεις λάσπης σάρωσαν σπίτια κι έκοψαν στη μέση έναν αυτοκινητόδρομο στη νότια Καλιφόρνια, η οποία πλήττεται από μια ισχυρή καταιγίδα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD) ανέφερε ότι τα πτώματα βρέθηκαν μέσα στη λάσπη και τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο Μοντεσίτο, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με αναρτήσεις της Πυροσβεστικής στο Twitter, σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών αναζητούν θύματα σε μια περιοχή όπου πολλά σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ακόμη και ολοσχερώς από τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι ασταμάτητες βροχοπτώσεις.


Η SBCFD ανήρτησε στο Twitter πολλές φωτογραφίες που εικονίζουν συνοικίες οι οποίες έχουν βυθιστεί στη λάσπη, σπίτια που έχουν ουσιαστικά κατεδαφιστεί, δρόμους που έχουν γίνει αδιάβατοι εξαιτίας της λάσπης ή πεσμένων δέντρων.
«Οι πυροσβέστες έσωσαν ένα κορίτσι 14 ετών που είχε παγιδευτεί για ώρες σε ένα κατεστραμμένο σπίτι στο Μοντεσίτο», αναφέρει η λεζάντα μιας από τις φωτογραφίες. Η έφηβη μετά βίας διακρίνεται, βουτηγμένη καθώς είναι στη λάσπη από τα μαλλιά μέχρι τα νύχια.

Στην Κομητεία Βεντούρα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης, συνολικά 13 εκατοστά, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία του Λος Άντζελες.

Οι περισσότερες από τις περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από την πυρκαγιά «Τόμας», που κατέκαψε τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Δεν υπάρχει πλέον αρκετή βλάστηση για να απορροφά το νερό, να συγκρατεί το έδαφος και να προστατεύει τους οικισμούς της περιοχής.

Ο αυτοκινητόδρομος 101, κατά μήκος των ακτών της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι αδιάβατος για περίπου πενήντα χιλιόμετρα.
 Η τηλεοπτική παρουσιάστρια Έλεν ΝτεΤζένερις, η οποία κατοικεί στο Μοντεσίτο, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία από ένα πλημμυρισμένο τμήμα του: «Αυτό δεν είναι ποτάμι», έγραψε. «Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος 101 στη γειτονιά μου αυτή τη στιγμή. Το Μοντεσίτο χρειάζεται την αγάπη σας και την υποστήριξή σας».
Οι θάνατοι καταγράφηκαν παρότι η κομητεία είχε δώσει εντολή σε 7.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πριν από την έλευση της καταιγίδας και προέτρεψε άλλους 23.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις συνοικίες τους προληπτικά και σε εθελοντική βάση. Όμως, όπως τόνισε η Άμπερ Άντερσον, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD), μόλις το 10 ως 15% εκ των κατοίκων που είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συμμορφώθηκε.
Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς από εκείνο της χειρότερης κατολίσθησης λάσπης στην Καλιφόρνια στην πρόσφατη ιστορία, τη 10η Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα, μόλις 32 χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή η οποία επλήγη την Τρίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, (Mike Eliason/Santa Barbara County Fire Department via AP) (AP Photo/Michael Owen Baker) (Stacey Wright/Santa Barbara Urban Hikers via AP)