ΚΕΡΚΥΡΑ: Αλωνίζουν οι λαθροκυνηγοί στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη. Κυνηγούν Κορμοράνους και Αργυροτσικνιάδες καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ: Αλωνίζουν οι λαθροκυνηγοί στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη. Κυνηγούν Κορμοράνους και Αργυροτσικνιάδες καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Την ύπαρξη λαθροκυνηγών στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, που επιδίδονται σε κυνήγι Κορμοράνων και Αργυροτσικνιάδες, κατήγγειλαν στα τμήμα αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, κάτοικοι της ευρητερης περιοχής.
Τα δύο είδη που φωλιάζουν στην λιμνοθάλλασα και κυρίως ο Αργυροτσικνιάς, παρουσιάζουν σταθερή μείωση του πληθυσμού στην χώρα μας και προστατεύονται από σειρά καταχωρήσεων, όπως κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου για τα απειλούμενα σπονδυλόζωα της Ελλάδος στην κατηγορία Κινδυνεύοντα, στα είδη του Παραρτήματος Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών καθώς και στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων του.
Παρόμοια κρούσματα ειχαν σημειωθεί και στο παρελθόν στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, ωστόσο ήταν περιορισμένης κλίμακας.
Οι λαθροκυνηγοί, «στήνουν» το καρτέρι τους εκτός ορίων της λιμνοθάλασσας, η όποια έχει έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000» και ανήκει στην κατηγορία SCI (τοποθεσία κοινοτικής σημασίας) και SPA (περιοχή ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας), έτσι ώστε αν ελεγχθούν, να μην έχουν προβλήματα καθώς απαγορεύεται το κυνήγι εντός της προστατευόμενης περιοχής. Ωστόσο συνηθίζουν να πυροβολούν εντός της προστατευόμενης περιοχής και εισέρχονται μόνο για να πάρουν τα θηράματα τους.
Ο συγκεκριμένος υγρότοπος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα ενδιαιτημάτων. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πάνω από 90 είδη αποδημητικών πουλιών, ερωδιούς, κορμοράνους, πάπιες, νεροχελώνες, ποταμοχελώνες και λαφίτες
Πέρα από τη βίδρα (Lutra lutra) τα άλλα σπάνια είδη ζώων που απατώνται είναι η νεροχελώνα (Emys orbicularis), η ποταμοχελώνα (Mauremys caspica), ο λαφίτης (Elaphe quatuorlineata), η Ζαμπαρόλα (Aphanius fasciatus), ο Ζουρνάς (Valencia hispanica) και η ενδημική πεταλούδα Callimorpha quadripunctata.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
H Θήρα ειδών που δεν επιτρέπεται το κυνήγι τους, είναι παράβαση βάση της ετήσιας Υπουργικής ρυθμιστικής για την άσκηση του κυνηγιού σε συνδυασμό με τις κατά τόπους Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις. Βρίσκονται σε ισχύ επίσης και τα άρθρα 251, 256, 258, 259 του Ν. 86/69 και Κ.Υ.Α 414985/1985 Φ.Ε.Κ Β/757 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β, Αρ. Φύλλου 1289/28-12-98) σε συνδυασμό με τον Ν 1650/86 και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση. Altercorfu.com