Αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

ΠανελλαδικέςΜέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου προτείνουν η έναρξη των πανελλαδικών να γίνει, όπως πέρυσι, στις αρχές Ιουνίου, και όχι στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου όπως είχε καθιερωθεί στις εξετάσεις από το 2016 και παλιότερα, ενώ προσανατολίζονται -επίσης όπως πέρυσι- σε ένα «κενό» μίας εβδομάδας από την ολοκλήρωση των απολυτήριων εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου, για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων. Η οριστική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Εισακτέοι

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός των εισακτέων, ο οποίος φέτος επηρεάζεται από δύο σημαντικές αλλαγές: Την αύξηση του αριθμού όσων θα «πάρουν» μετεγγραφή, με βάση τη νέα διάταξη, αλλά και τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προκύπτει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, το υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση του αριθμού των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) στα πανεπιστήμια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις της τελευταίας τάξης του λυκείου θα γίνουν φέτος σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Βιολογία και Μαθηματικά. Στις εξετάσεις του Ιουνίου καταργείται το πεδίο των επιστημών της Εκπαίδευσης (4ο Επιστημονικό πεδίο) και τα επιστημονικά πεδία από πέντε γίνονται τέσσερα. Τα 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής, 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική. Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι – υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018, οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο με το νέο μοντέλο των εξετάσεων, το οποίο θα ισχύσει, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στις πανελλαδικές του 2020. Το βασικό του χαρακτηριστικό θα είναι η «ενίσχυση» του απολυτηρίου στη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς κατάργηση εξετάσεων. athina984.gr