Επιστρέφει ο «εφιάλτης» της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Επιστρέφει ο «εφιάλτης» της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019

epistrefei-o-efialtis-tis-meiwsis-tou-aforologitou-apo-to-2019Αντιμέτωπη με τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ήδη από τον Φεβρουάριο καθώς , τυπικά ή όχι, θα πρέπει να γίνει η «αξιολόγηση» που προβλέπει το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν για την Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι το Ταμείο.

Στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση του: το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 «βγαίνει» γιατί η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση. Για το 2019 όμως, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο ταυτόχρονα από την 1/1/2019.

Ουσιαστικά δηλαδή, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μια «βόμβα» και μάλιστα σε εκλογικό χρόνο. Ο συνδυασμός μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων επιφέρει απώλεια έως και 2,5 συντάξεων και «ζημιά» που φτάνει και στα 650 ευρώ για το σύνολο των μισθωτών της χώρας οι οποίοι ξεπερνούν τα 3,8 εκατομμύρια.

Έτσι, από το τέλος Ιανουαρίου οι «καλές ημέρες» για την κυβέρνηση τελειώνουν. Η 3η αξιολόγηση θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό αναίμακτα με «θύματα» μερικές δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους, τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου που θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και περίπου 230.000 συνταξιούχους που έχουν χάσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του ΕΚΑΣ. Τα δύσκολα «φορτώθηκαν» ήδη στην 4η αξιολόγηση. Σε διαπραγματευτικό και πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση για να αποφύγει το τσουνάμι των μέτρων από την 1/1/2019 θα πρέπει να... πείσει το ΔΝΤ να παραδεχτεί δημοσίως ότι κάνει λάθος στις βασικές του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά, για να δεχτεί το ΔΝΤ να μην μειωθεί το αφορολόγητο από την 1/1/2019 θα πρέπει να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για το 2018 και να ανεβάσει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό μάλιστα, θα πρέπει να το κάνει μέχρι τον Μάιο χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ουσιαστικό στοιχείο για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Η απάντηση Σταθάκη:  Περιμένετε να δούμε εάν θα είναι στο πρόγραμμα
Για το θέμα ρωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και απάντησε στον realfm 97,8: "Περιμένετε να δούμε εάν θα είναι στο πρόγραμμα και μετά βλέπουμε".