«Βόμβα»: Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2018 - Ποιοι θα... πληρώσουν το μάρμαρο! - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

«Βόμβα»: Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2018 - Ποιοι θα... πληρώσουν το μάρμαρο!

«Βόμβα»: Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2018 - Ποιοι θα... πληρώσουν το μάρμαρο!Τα πάνω - κάτω έρχονται με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Τον επόμενο χρόνο, ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει ριζικά, πολλοί θα δουν το φόρο που πλήρωναν ως τώρα να μειώνεται, ωστόσο το κράτος δεν γίνεται να εισπράξει λιγότερα από 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, οι μειώσεις που θα έρθουν από τη μείωση στις αντικειμενικές θα επιφέρουν αύξηση του φόρου σε άλλα επίπεδα, για να μην υπάρξει μείωση των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το Μάρτιο του 2018, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές ή διαφορετικά τα εξής διλήμματα:

Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ.

Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα, προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ, και αυτά όχι από τον κύριο φόρο, αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους. Βέβαια, η προσθήκη αυτή στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών να ενταχθούν τελικά και αυτά στον ΕΝΦΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν καμία σχέση με τα φετινά, και πολλοί φαίνεται ότι θα έχουν… δυσάρεστες εκπλήξεις. newsbomb.gr