Βερολίνο: Δεν θα δοθεί επιπλέον βοήθεια για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Βερολίνο: Δεν θα δοθεί επιπλέον βοήθεια για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο

AP Photo/Petros GiannakourisO γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επιδιώκει μια «κατ’ αρχήν συμφωνία» στο ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων μεταξύ Συντηρητικών και SPD σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο.
To Bερολίνο κατέστησε σαφές μέσω του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν θα διαθέσει επιπλέον βοήθεια λόγω του χειμώνα σε πρόσφυγες που βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου. Σε σχετική ερώτηση γερμανικών εφημερίδων το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «η ευθύνη για την φιλοξενία και τη σίτιση προσφύγων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της κάθε χώρας».

Το υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε ωστόσο σαφές ότι ουδέποτε η γερμανική κυβέρνηση άφησε περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία της να στηρίξει τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα ή να επωμιστεί βάρη που της αναλογούν στο πλαίσιο κατανομής προσφύγων εντός ΕΕ. 

Το γερμανικό υπουργείο υπενθυμίζει ότι πρόσφατα το Βερολίνο χρηματοδότησε την τοποθέτηση 135 θερμαινόμενων κοντέινερ, για συνολικά 800 άτομα σε δύο καταυλισμούς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και ότι η ΕΕ διέθεσε μέχρι σήμερα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Κατ’ αρχήν συμφωνία για την οικογενειακή επανένωση;

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη στις εφημερίδες του ομίλου Φούνκε, τάσσεται υπέρ μιας «κατ’ αρχήν συμφωνίας» στο ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων μεταξύ Συντηρητικών, Σοσιαλδημοκρατών ή και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, που το επιθυμούν. Ο χρόνος πιέζει μιας και η διαδικασία επανένωσης έχει ανασταλεί μέχρι τον Μάρτιο. Ας σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να συνεχιστεί η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης προσφύγων.

Πάντως, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δεν υπολογίζει με σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης πριν από τον Μάρτιο. Ο υπουργός τόνισε ότι «με βάση το χρονοδιάγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών που προβλέπουν διαπραγματεύσεις, συνέδριο, διαπραγματεύσεις και ψηφοφορία μελών, δεν βλέπω συμφωνία για ένα νέο συνασπισμό πριν το Μάρτιο».skai.gr