Τη στήριξη της Ε.Ε για τις τουρκικές παραβιάσεις ζήτησε ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Τη στήριξη της Ε.Ε για τις τουρκικές παραβιάσεις ζήτησε ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Τη στήριξη της Ε.Ε για τις τουρκικές παραβιάσεις ζήτησε ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο ΚορυφήςΠαρεμβάσεις -ως αναμενόμενο- για την διαβόητη επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ, τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για επανεισδοχή προσφύγων, την αντιμετώπιση του Προσφυγικού εν γένει αλλά και την ανάγκη για στήριξη της κοινωνικής Ευρώπης, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με το "βλέμμα" στη ζέουσα ατζέντα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι σήμερα έχει προγραμματισθεί  να πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής,  η τετραμερής συνάντηση Γιούνκερ, Τσίπρα, Μέρκελ με τη συμμετοχή και του βούλγαρου Πρωθυπουργού Μ. Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, ως είχε προαναγγείλει,  χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ τονίζοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης.

Επ αυτού, σημείωσε πως για την Ελλάδα το σημαντικό  ζήτημα δεν είναι το εάν θα φιλοξενήσουν κάποιες δυνάμεις  200 ή και 1000 άτομα αλλά το γεγονός ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. 

Η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες της ΕΕ , τις ευαισθησίες άλλων κρατών μελών και τήρησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρότι διαφωνούσε με σειρά πολιτικών στην οικονομία (λιτότητα), αλλά και στην εξωτερική πολιτική (κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών), συνεπώς πως όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν το ίδιο σήμερα για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού ζητήματος.

Χρηματοδότηση και Προσφυγικό

Αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης, ο κ. Τσίπρας, βάσει των ίδιων πληροφοριών,  συμφώνησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ενδεχομένως και καινούργια) θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και να μπορούν τρίτες χώρες να τα απορροφούν.

Κατά τον έλληνα Πρωθυπουργό, πέραν της ανάγκης για αύξηση των κονδυλίων, μείζον θέμα είναι οι στόχοι  στο μεταναστευτικό στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Συγκεκριμένα:

A) Η χρηματοδότηση τρίτων χωρών στο ανωτέρω πλαίσιο, θα πρέπει να συναρτάται με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών.  

Β) Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών (φτώχεια, πόλεμοι) και να ενταχθεί στην αναβάθμιση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.     

Γ) Θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και

Δ) ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης.   

Τουρκία, παραβιάσεις και Κυπριακό

Σε αναλυτική ενημέρωση για όσα διαμείφθηκαν κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, προέβη παραλλήλως ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι ένας από τους κύριους λόγους της πρόσκλησης στον τούρκο πρόεδρο, ήταν το μεταναστευτικό,  παρ’ όλες τις διαφωνίες Ελλάδας- Τουρκίας σε εθνικό αλλά και ιδεολογικό επίπεδο.

Σε μία περιοχή που βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιεροσόλυμα, πραξικόπημα Τουρκία και περιορισμός σε ανθρώπινα δικαιώματα, Κουρδικό)  δεν μπορούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να θεωρούνται διμερές θέμα. Είναι θέμα στήριξης των νοτιανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων που καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικά. Η ευρωπαική ασφάλεια και διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών βασίζεται στις ομαλές ελληντουρκικές σχέσεις, φέρεται να υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ενώ έθεσε θέμα επιτακτικής ανάγκης για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

"Η ανάγκη για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεργασία στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ", είπε επ αυτού ο Α. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η συμφωνία με Ερντογάν

Στην ενημέρωση που παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας για την επίσκεψη Ερντογάν, ανέφερε πως:

1. Συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα και για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπό την υψηλή εποπτεία Πρωθυπουργού και Προέδρου Ερντογάν 

2. Συμφωνήθηκαν μέτρα για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και η Τουρκία να αρχίσει να εφαρμόζει ξανά την διμερή Συμφωνία Επανεισδοχής.

3. Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε δημόσια ότι επιδιώκει την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχίσουν.

Στήριξη για το Αιγαίο

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, καλωσορίζοντας την άμεση αντίδραση από  ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία στις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης,  ζήτησε στήριξη ώστε η Τουρκία τους επόμενους μήνες:

*Να σταματήσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις και εμπλοκές.

* Να εντείνει την  θετική ως τώρα συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

*Να συνεχίσει τις συνομιλίες, με τους όρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό. 

Κοινωνικά Δικαιώματα

Ο κ. Τσίπρας, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέλαβε πρωτοβουλία για να τεθεί στην ατζέντα η κοινωνική Ευρώπη στην πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, 

·Τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός και πρέπει να εφαρμοσθεί.

·Υποστήριξε ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη. Ο Κοινωνικός πυλώνας θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο.

·Το ευρωπαϊκό εξάμηνο (διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών) θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους και ζήτησε να περιληφθεί μνεία στα συμπεράσματα.

 Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η πρόταση στηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία, ενώ ανοιχτό  άφησε  το ενδεχόμενο να το στηρίξει και η Γερμανία. 

Το ζήτημα άλλωστε θα επανέλθει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου Μαρτίου.  Η Επιτροπή ωστόσο, δεσμεύτηκε να επανέλθει με προτάσεις για παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαικού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.