Τέλος το ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους – Στα 35 ευρώ πλέον το επίδομα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος το ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους – Στα 35 ευρώ πλέον το επίδομα

Τέλος το ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους – Στα 35 ευρώ πλέον το επίδομαΙσχυρό σοκ αναμένεται να υποστούν, σε μιάμιση εβδομάδα, περισσότεροι από 235.000 χαμηλοσυνταξιούχοι στους οποίους θα περικοπεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), καθώς μειώνεται μόλις στα 35 ευρώ τον μήνα και θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, για όσους δηλαδή λαμβάνουν συντάξεις έως 585 ευρώ.

Όπως προκύπτει άλλωστε από τον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, για το ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 82 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε  μείωση της τάξης των 238 εκατ. ευρώ για το επίδομα το 2018 σε σχέση με το 2017.

Οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου 2018 έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Εργασίας να πραγματοποιηθούν φέτος νωρίτερα από την τελευταία εργάσιμη του μήνα, στις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν ένα επιπλέον εισόδημα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τη μέρα εκείνη λοιπόν, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι η παροχή περιορίζεται δραματικά. Η υπουργική απόφαση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος το 2018 καθορίζει το επίδομα σε μόλις 35 ευρώ, από 115 που ήταν (για τα χαμηλά κλιμάκια). Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματατο οποίο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 7.022 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

Το ποσό αφορά  σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Μάλιστα, ισχύει και ηλικιακό κριτήριο, δηλαδή δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους (για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας). 

Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή