'Πρωτοχρονιάτικη' καταβολή τεσσάρων μερισμάτων - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

'Πρωτοχρονιάτικη' καταβολή τεσσάρων μερισμάτων

Ειδικό επίδομα στους κατοίκους των νησιών όπου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, διανομή "μερίσματος δεύτερης ευκαιρίας", καταβολή χρημάτων φορο-λοταρίας και τελική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.
Σήμερα θα μοιραστεί το ειδικό επίδομα στους κατοίκους των νησιών όπου από την Πρωτοχρονιά θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Ακόμη, εκκρεμεί να γίνει σήμερα η διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε όσους υπέβαλαν συμπληρωματικές αιτήσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ θα μπουν στους λογαριασμούς και τα χρήματα από την φορο-λοταρία.

Αναλυτικά οι ευνοϊκές ρυθμίσεις:
-Σήμερα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων 23 νομών της χώρας τα χρήματα του έκτακτου μερίσματος των 15 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα όσοι πήραν Ιανουάριο και Ιούνιο επίδομα θέρμανσης στις παρακάτω περιοχές θα λάβουν σήμερα το 50% του συνολικού επιδόματος.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κατοίκους-δικαιούχους, που ανήκουν στην πρώτη ζώνη (νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) και στους ορεινούς δήμους της β’ ζώνης (νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Μαγνησίας).
Το ύψος του επιδόματος θα φτάνει -κατ’ ανώτατο όριο- στα 250 ευρώ για τον άγαμο και στα 313 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
-Μέρισμα με τη δεύτερη ευκαιρία
Μοιράζονται σήμερα 19 εκατομμύρια ευρώ σε 35.000 δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εγκρίθηκαν στη δεύτερη ευκαιρία, με το μέσο ποσό να φτάνει τα 535 ευρώ.
-Ειδικό μέρισμα σε νησιώτες
Σήμερα κατατίθεται και το ειδικό κοινωνικό μέρισμα σε δικαιούχους των 26 νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου όπου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά. Ο μέσος όρος ανέρχεται στα 1.100 ευρώ ανά δικαιούχο.
-Η τελική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης
Συγκεκριμένα :
1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:
Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000€ για τον άγαμο, έως 20.000€ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 2.000 € για κάθε τέκνο και έως 22.000€ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 2.000€ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Β) Ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
2. Κλιματικές ζώνες:
Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).
3. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, με ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό ως ακολούθως:
4.  Ποσό επιδόματος: 0,125€ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.
 5.  Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την 30 Απριλίου 2018 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2018.
 6. Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15.1.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 15.2.2018. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16.1.2018 μέχρι 31.5.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 30.6.2018.
-Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ
Με υπουργική απόφαση που θα εκδόθηκε χθες αναπροσαρμόζονται και τα κριτήρια για το ΚοινωνικόΤιμολόγιο της ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγείλει μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες:
Α. Σε αυτούς που καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει στο 35%.
Β. Σε εκείνους που καλύπτουν τα κριτήρια του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 70%.
-Τελική ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Υπεγράφη τέλος η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων της ρύθμισης έως 120 δόσεων οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενώ η ρύθμιση αφορά:
- Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
- Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.
Για την αξιολόγηση του εισοδήματος του οφειλέτη λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης.
Όσον αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης ενώ για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ ισχύει το παραπάνω κριτήριο και επιπροσθέτως ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8 και, επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.
Οι μέγιστος αριθμός δόσεων θα είναι 120 για οφειλές 3.000-50.000 ευρώ ενώ οι δόσεις θα είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ. Ως ελάχιστο ποσό δόσης ορίζονται τα 50 ευρώ.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας ευεργετήματα της ρύθμισης, εκτός από την δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών, είναι ότι: Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη. news247.gr