Με όλα τα 'χαρτιά' στη μάχη των πλειστηριασμών - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Με όλα τα 'χαρτιά' στη μάχη των πλειστηριασμών

Να πείσει την κοινωνία πως δε θα επαναληφθούν στην Ελλάδα "σκηνές Ισπανίας" από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιδιώκει η κυβέρνηση, ρίχνοντας στο τραπέζι όλα τα όπλα της.
Επικοινωνιακή και πολιτική “πανστρατιά” για την πολιτική σύγκρουση σχετικά με τους πλειστηριασμούς κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός, καθώς βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να “περάσει” στην κοινή γνώμη ο διαχωρισμός μεταξύ αναξιοπαθούντων και στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να μην πλήξει καίρια την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία εμφανή προσπάθεια να συνομολογηθεί μία συντονισμένη τακτική μεταξύ του Μαξίμου, της Κουμουνδούρου, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε, το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό και εν πολλοίς αφορά ακόμη και το “ηθικό πλεονέκτημα”, αλλά και τον πυρήνα του αριστερού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ -άλλωστε, η έννοια της “πρώτης κατοικίας” είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Διαβεβαιώσεις, αλλά και προβληματισμός



Τούτων δοθέντων, στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πλειστηριασμών, ενώ εξετάστηκαν και όλες οι παράμετροι που αφορούν στην άτυπη “συμφωνία κυρίων” μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και των συστημικών τραπεζών. Βεβαίως, από την συνεδρίαση δεν έλειψε και ο προβληματισμός, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι πρώτη κατοικία με την έννοια του “λαϊκού νοικοκυριού” δεν πρόκειται θα εκπλειστηριαστεί σε καμία φάση αυτής της διαδικασίας.
Ορισμένα, μάλιστα, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου φέρονται να παρέμειναν δύσπιστα ακόμη και μετά το τέλος της συνεδρίασης, σημειώνοντας σε συνομιλητές τους πως θα πρέπει να παρακολουθείται μία προς μία κάθε απόπειρα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι “λαϊκό νοικοκυριό” δε θα βγει στο σφυρί “ούτε από ατύχημα”.

Πανστρατιά



Σε κάθε περίπτωση, ενόσω στην Κουμουνδούρου και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί παραμένουν με “κομμένη την ανάσα” για την επόμενη φάση των πλειστηριασμών, το Μέγαρο Μαξίμου έριξε χθες το “βαρύ πυροβολικό” στην επιχείρηση δημόσιας υπεράσπισης της συμφωνίας για τους πλειστηριασμούς, με διττό στόχο: αφενός, να σταλεί με ηχηρό τρόπο στην κοινωνία το μήνυμα ότι σκηνές Ισπανίας, δηλαδή οικογένειες που θα “ξεσπιτωθούν”, δε θα ζήσουμε στην Ελλάδα, αφετέρου να καταστεί σαφές πως η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δίνει συγκροτημένο και χωρίς “ομαδοποιήσεις” την πολιτική μάχη υπεράσπισης της ασκούμενης πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, την υπεράσπιση της κυβέρνησης στην πολιτική συζήτηση για τους πλειστηριασμούς δεν ανέλαβε μόνο, ως εκ της θέσεώς του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά επίσης και οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως. “Το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο ακριβώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση”, διαβεβαίωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας για “την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας”.
“Κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Ωστόσο, να επαναλάβω ότι είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό”, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
“Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπάρχει μια μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη παραπληροφόρηση. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα”, επισήμανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, “φωτίζοντας” άλλη μία πτυχή αυτής της υπόθεσης. Σε ό,τι αφορά στον Σταύρο Κοντονή, επικεντρώθηκε στις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα προχθές, σημειώνοντας ότι “τα επεισόδια που έγιναν ήταν απαράδεκτα, οι διαμαρτυρίες που έγιναν δεν έγιναν για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνταν εκείνη την ώρα γιατί δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία, δεν αφορούσαν λαϊκές κατοικίες, αλλά ακίνητα μεγάλης αξίας είτε χρέη ιδιωτών μεταξύ τους και όχι ιδιωτών πολιτών με τις τράπεζες”.

Στη Λισαβόνα ο Τσίπρας



Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στη Λισαβόνα, προκειμένου να δώσει το “παρών” ως παρατηρητής στην προ-Σύνοδο των αρχηγών κρατών και ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μόνο να κρατήσει “ζεστή” την επαφή του με τους Σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά ταυτοχρόνως να παραμείνει η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για τις αναγκαίες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα και αύριο με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.  news247.gr