Brexit: Κρίσιμη συνάντηση για την Μέι στις Βρυξέλλες - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Brexit: Κρίσιμη συνάντηση για την Μέι στις Βρυξέλλες

Brexit: Κρίσιμη συνάντηση για την Μέι στις ΒρυξέλλεςΗ Τερέζα Μέι ελπίζει να άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit εντός της ημέρας, υποβάλλοντας μια νέα προσφορά για τον χρηματικό διακανονισμό του διαζυγίου σε μια κρίσιμη συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ, την ώρα που ορισμένα στελέχη του κόμματός της, των Συντηρητικών, απαιτούν η πρωθυπουργός να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξοι πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα, μολονότι προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αποπειραθεί να τους πείσει να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσουν συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία και μια διετή μεταβατική περίοδο.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη Μέι προθεσμία ως σήμερα για να προτείνει έναν νέο διακανονισμό για τα εκκρεμή θέματα πριν δώσουν την έγκριση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα εμπορικά ζητήματα και τη μελλοντική σχέση.

Θέλουν μια δέσμευση ότι το Λονδίνο θα πληρώσει αυτό που θεωρούν ότι οφείλει όταν αποχωρήσει, θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν αυστηρά φρουρούμενα σύνορα ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ιρλανδία. 

Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι θα αφήσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μόνο αφού υπάρξει πρόοδος που θεωρούν επαρκή σε αυτά τα τρία θέματα.

Η Ναντίν Ντόρις, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζει το Brexit, έκρινε πως η Μέι πρέπει να πει στους Ευρωπαίους ότι ο χρόνος εξαντλείται και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Η ΕΕ «είχε αρκετό χρόνο για να αποφασίσει αν θα συζητήσει για το εμπόριο μαζί μας ή όχι, πρέπει να προχωρήσουν κι όσο δεν το κάνουν τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», διεμήνυσε η Ντόρις.

Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ θα συναντηθούν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος την Κυριακή.

Μολαταύτα αξιωματούχοι και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία στη σημερινή συνάντηση.

Αν η σημερινή συνάντηση πάει καλά, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να περάσουν στην επόμενη φάση. tovima.gr