Πιέσεις Μακρόν για άρση του αποκλεισμού στην Υεμένη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Πιέσεις Μακρόν για άρση του αποκλεισμού στην Υεμένη

Πιέσεις Μακρόν για άρση του αποκλεισμού στην ΥεμένηΟ πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να «άρει πλήρως τον αποκλεισμό» της Υεμένης προκειμένου να επιτραπεί η διανομή βοήθειας στη χώρα όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται από το 2015 μιας στρατιωτικής συμμαχίας η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που κατέχουν μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα Σαναά. Το Ριάντ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη χώρα και επιτρέπει τη διέλευση φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορεύματα μόνο αφού επιθεωρηθούν.

Ο αποκλεισμός επικρίνεται έντονα από μέρους ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, καθώς στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου καταγράφεται η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Ήδη, έχει ξεπεραστεί το όριο του ενός εκατομμυρίου ύποπτων κρουσμάτων μιας επιδημίας χολέρας. Ο αριθμός των νεκρών από το 2015 ξεπερνά τους 8.750 ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί ήταν άμαχοι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ. Ενώ το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την ιατρική περίθαλψη, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τα τρόφιμα.

Την περασμένη εβδομάδα η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι το λιμάνι Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, θα παραμείνει ανοικτό «για μια περίοδο τριάντα ημερών» ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Υεμένη πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορεύματα, κυρίως τρόφιμα και καύσιμα.

Για τη Γαλλία, δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην Υεμένη», και είναι «επιτακτικό τα δύο μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον βασιλιά Σαλμάν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την 24η Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ελιζέ.

Ο γάλλος πρόεδρος εξάλλου υπενθύμισε ότι η Γαλλία καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τους αντάρτες Χούθι εναντίον του Ριάντ τη 19η Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη Συρία. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ευχή να επαναληφθεί «η διαδικασία της Γενεύης» και να υπάρξει «ένα ισορροπημένο σχέδιο ειρήνης» προκειμένου να εξευρεθεί μια «λύση που θα συμπεριλαμβάνει και θα σέβεται όλες τις κοινότητες» στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξάλλου ευχαρίστησε τον σαουδάραβα μονάρχη για τη δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ριάντ στην αντιτρομοκρατική δύναμη της λεγόμενης Ομάδας των Πέντε (G5) του Σαχέλ, η οποία δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για να αναλάβει δράση. Η Σαουδική Αραβία έχει προτείνει να οργανωθεί τον Ιανουάριο μια συνάντηση για να εξεταστούν οι εξελίξεις και τον Φεβρουάριο μια σύνοδος διεθνών δωρητών στις Βρυξέλλες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει ένα ταξίδι-αστραπή στο Ριάντ τον Νοέμβριο, όταν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το 2018 ο γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ιράν, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την Ιορδανία.