Τσίπρας: Δεν θα μασήσω τα λόγια μου στη Σύνοδο για την πρόταση Τουσκ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Τσίπρας: Δεν θα μασήσω τα λόγια μου στη Σύνοδο για την πρόταση Τουσκ

Τσίπρας: Δεν θα μασήσω τα λόγια μου στη Σύνοδο για την πρόταση ΤουσκΑστοχη, άκαιρη και άσκοπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση του προέδρου της ΕΕ Ντ.Τουσκ για κατάργηση της ισομερούς κατανομής προσφύγων στην ΕΕ. Πρόκειται για πρόταση που δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΤ3 και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία. 

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ, κάνοντας αναφορά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Γ.Νταϊσελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία.

Επίσης τόνισε πως μέσα στο 2015, στην καρδιά της κρίσης, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου στη Σύνοδο»


Ειδικότερα, για το προσφυγικό και την παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι μια άστοχη παρέμβαση, άκαιρη, άσκοπη η οποία δεν έχει πιθανότητες, ευτυχώς για μας να υιοθετηθεί, δεν θέλω να καταλογίσω προθέσεις σημασία έχει ότι βάζει ξαφνικά από το παράθυρο στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση η οποία είχε λήξει με ένα τρόπο ο οποίος άφηνε ήδη πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης, διότι η συζήτηση αυτή αφορά την ιδιοσυγκρασία και την ταυτότητα της ίδιας της Ευρώπης.»

» θα είμαστε ένα σύνολο κρατών όπου ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτι του και θα θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι μια a la cart υπόθεση μέχρι εκεί που μπορεί να έχει οφέλη και μετά από εκεί και πέρα καμία συνεισφορά ή θα είμαστε μια Ένωση κρατών που θα μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τα βάρη.»

» Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα συζήτησης για την επόμενη ημέρα. Και αν θέλετε όλη αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει και με την επίσκεψη Μακρόν, τις ομιλίες που κάναμε στην Πνύκα, αλλά ένας προβληματισμός που έχει διαπεράσει και τη δομή της συζήτησης στις Συνόδους μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, αφορά αυτό: τί αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη θεσμική οργάνωση της ΕΕ για να δούμε ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μια προοπτική επιμερισμού ευθύνης και βαρών πως αυτοί δεν θα εμποδίσουν όλους τους υπόλοιπους να προχωρήσουν μπροστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε «είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι μπροστά. Εγώ δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί διπλά από λάθη και αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ, αναφέρομαι στην οικονομική κρίση είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο έγιναν στο πόδι και με μοναδικό σκοπό να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πάντως επέμεινε τονίζοντας «μετά το 2015 δεν φτάνει που είχαμε την οικονομική κρίση, βρεθήκαμε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ήπειρος μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ε! Αυτό δεν μπορεί να πέφτει μονομερώς στις πλάτες μιας μικρής χώρας. Η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, εμείς είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και άρα οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα έρχονται για να πάνε στο κέντρο. Είμαι πολύ καθαρός σε σχέση με αυτό που λέω και αυτό που εννοώ, η Ελλάδα επαναλαμβάνω ή θα βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλοι, εμείς τηρούμε τις υποχρεώσεις μας σε όλο το πλαίσιο το θεσμικό το Ευρωπαϊκό, πρέπει αυτές τις δεσμεύσεις να τις τηρήσουν και οι άλλες χώρες».

«Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σαφές ότι από την πλευρά μας δεν θα γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οποιαδήποτε φράση η οποία θα παραπέμπει σε μια εκδοχή του καταμερισμού με τις ποσοστώσεις τις αντίστοιχες σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη -μέλη της Ε.Ε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δύσκολη η κατάσταση στα νησιά


Για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως δεν είναι καλή και είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση της «έχουμε να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία, βεβαίως εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη» τόνισε και υπογράμμισε πως αν και πιέζονται τα νησιά μας η κατάσταση δεν είναι το ίδιο δύσκολη όσο ήταν πριν τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ενώ υφίστανται ακόμα έστω και μειωμένες οι ροές η διαδικασία που απαιτείται για το άσυλο είναι χρονοβόρες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση της ΕΕ υπογραμμίζοντας πως τα χρήματα δεν δίνονται στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν ακόμα και στις περιπτώσεις των αιτήσεων ασύλου που έχουν απορριφθεί.

«Όταν έχουμε κάποια κέντρα υποδοχής τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 2.500 ανθρώπους και φτάνουν κάποιες στιγμές να φιλοξενούν 6000 και 7000 ανθρώπους τότε και στο καλύτερο ξενοδοχείο να ήταν αυτή η φιλοξενία οι τρεις και τέσσερις φορές χωρητικότητα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «έχουμε τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αρνούνται δικαιολογημένα ή μη, να μπουν σε μια συζήτηση για το πως θα μπορέσουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να παρέμβει και θεσμικά όπου χρειαστεί κυρίως για την επιτάχυνση της απονομής ασύλου, αλλά και για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα.

«Είναι καχύποπτες οι τοπικές κοινωνίες ενδεχομένως να έχουν το δίκιο τους» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «βλέπουν πως σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης».

Κάλεσε όμως την τοπική αυτοδιοίκηση να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκονται στην ίδια μεριά του τραπεζιού (με την κυβέρνηση).

«Σηκώνουμε μαζί τα βάρη εάν καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία οι πρώτοι οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι νησιώτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών με αιχμή την ταχύτατη απομάκρυνση του ευάλωτου πληθυσμού. Αναφέρθηκε και στη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους ομολόγους του στην Τουρκία για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν θα πάρουν άσυλο.