Θα βρέξει αστέρια! Θα κάνεις ευχή; - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Θα βρέξει αστέρια! Θα κάνεις ευχή;


βροχή αστεριών/ πεφταστέριαΩραία και εντυπωσιακή η υπερ-πανσέληνος ή αλλιώς Supermoon αλλά απόψε το βράδυ σου έχουμε κάτι καλύτερο! Θεαματική βροχή αστεριών, των Διδυμίδων που θα κορυφωθεί το βράδυ της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου προς χαράματα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου. Ετοίμασε τις ευχές σου, γιατί τα αστέρια είναι πολλά!

Οι Διδυμίδες, που είναι η εποχή τους (συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου), μας χαρίζουν απλόχερα ένα απ’ τα πιο θεαματικά φαινόμενα διαττόντων όπως και οι Περσείδες του Αυγούστου.
Οι Διδυμίδες θεωρούνται οι “βασιλιάς” καθώς «παράγουν» 60 έως 120 πεφταστέρια την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στον νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Τα συγκεκριμένα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, πράγμα που τα καθιστά πιο θεαματικά (π.χ. τα μετέωρα των Περσείδων κινούνται με περίπου διπλάσια ταχύτητα).
Έχουν πάρει το όνομά τους απ’ τον αστερισμό των Διδύμων, από που φαίνεται πως προέρχονται. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η πηγή τους πιθανότατα δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA και θεωρείται πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του.
Ωστόσο, το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργία των Διδυμίδων δεν έχει λυθεί ακόμα οριστικά απ’ τους επιστήμονες!