Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μέχρι την Κυριακή - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μέχρι την Κυριακή

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μέχρι την Κυριακή Η «Ευρυδίκη» συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας και σήμερα Τετάρτη, δίνοντας από τις πρωινές ώρες, ισχυρά φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα ενώ θα βρέχει κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα έντονα φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές και στην Αττική με νεκρούς και τραυματίες.

Την Πέμπτη περιμένουμε ο καιρός στο νομό Αττικής να ξεκινήσει με παρόμοιο τρόπο όπως και την Τετάρτη. Σταδιακά ωστόσο, τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν ανατολικότερα και να γενικευτούν σε δύο φάσεις,στη δεύτερη εκ των οποίων οι βροχές και οι καταιγίδες φαίνεται να αποκτούν έντονο χαρακτήρα. 
 



Η υποτροπή αυτή του καιρού στην πρωτεύουσα τοποθετείται κυρίως στο δεύτερο μισό της ημέρας , περίπου τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί το ακριβές διάστημα. Τα φαινόμενα είναι πιθανό - υπό προϋποθέσεις- να εξελιχθούν σε επικίνδυνα , προκαλώντας προβλήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί-ανατολικοί στα 4-5 μποφόρ με τάσεις προοδευτικής ενίσχυσης στα 6 και πιθανόν στα 7 μποφόρ. Την ώρα των καταιγίδων, τοπικά, θα ενισχύονται σε επίπεδα θύελλας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 14 έως 19 oC. 



Την Παρασκευή, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται γενικευμένη κακοκαιρία στον νομό Αττικής με παροδικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια του νομού.

Στιγμιότυπα της προβλεπόμενης βροχής για το πρωί κιαι το απόγευμα της Πέμπτης
Στιγμιότυπα της προβλεπόμενης βροχής για το πρωί κιαι το απόγευμα της Πέμπτης


Σχετικά με την υπόλοιπη χώρα, την Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να αναμένονται σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα.




Aναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης σε όλη την Ελλάδα 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ: Κακοκαιρία πιθανώς έντονη αναμένεται την νύχτα και νωρίς το πρωί στα Ιόνια νησιά με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Ωστόσο γρήγορα θα εξασθενήσουν και δεν αποκλείονται και ανοίγματα στο Κεντρικό Ιόνιο το μεσημέρι. Πιθανώς βροχές να συνεχίσουν να απασχολούν την Κέρκυρα μέχρι το απόγευμα, ενώ κι εκεί στην συνέχεια ο καιρός θα ανοίξει. Το βράδυ αναμένεται νέα έναρξη των φαινομένων αυτήν την φορά όμως από τα νότια τμήματα. Το νοτιοανατολικό ρεύμα θα διατηρηθεί στα 4-6 μποφόρ, ενώ δείχνει να ενισχύεται από τις βραδινές ώρες στο Νότιο Ιόνιο. Η θερμοκρασία από 13 έως 19 βαθμούς. 

ΗΠΕΙΡΟΣ: Από τις πρωινές ώρες προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά, τις πρωινές ώρες, στο Ιόνιο έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Δυτική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως στα δυτικά τμήματα το πρωί, σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι(πιθανή επιμονή των φαινομένων στα ορεινότερα) και νέες βροχές ξανά από τις δυτικότερες περιοχές αργά το βράδυ. Οι άνεμοι Νοτιοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ(τοπικά και 6 στα πιο παραθαλάσσια) με τάση ενίσχυσης από το βράδυ. Θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς.

Ανατολική: Ήδη πριν ξημερώσει, μέτωπο εκ δυσμάς θα πλησιάζει και ταχέως θα επηρεάσει τον Νομό Λακωνίας με καταιγίδες, κατά περιόδους ισχυρές, κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα αυτής. Κατά την διάρκεια της ημέρας το μέτωπο θα κινηθεί αργά βορειοανατολικά, οπότε και θα σαρώσει και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, με λιγότερο όμως ισχυρά φαινόμενα. Το βράδυ, νέα διαταραχή περίπου στο ύψος του Αργολικού Κόλπου θα προκαλέσει μπόρες ή τοπικές καταιγίδες στην περιοχή. Τα φαινόμενα θα επεκτείνονται έως τον Νομό Κορινθίας, ενώ περισσότερο έντονα θα επηρεάζουν παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου.Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 4-5 μποφόρ. Στον Αργολικό Κόλπο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ.Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 18-20 βαθμούς. Σε ημιορεινά τμήματα, κυρίως της Αρκαδίας και της Κορινθίας οι τιμές θα είναι κατά 4-6 βαθμούς χαμηλότερες.

Πέμπτη πρωί ( χάρτης Forecastweather)
Πέμπτη πρωί ( χάρτης Forecastweather)


ΣΤΕΡΕΑ:

Δυτική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς στα δυτικά παραθαλάσσια τοπικά ισχυρές, κατά τις πρωινές ώρες. Περιορισμός των φαινομένων και μερική εξασθένηση τους στην συνέχεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νοτιοανατολικά με εντάσεις στα 3-4 μποφόρ, τοπικά και 5 στα παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς. 

Κεντρική και Ανατολική(πλην Αττικής): Σημαντικά φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού, με πυκνό στρώμα νεφώσεων καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Βροχοπτώσεις θα σημειώνονται κατά περιόδους, κυρίως στους Νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας, όπου θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδας μέτριας έντασης. Η ορατότητα κατά περιόδους θα είναι περιορισμένη, κυρίως στην Φθιώτιδα, όπου θα σημειωθούν και ομίχλες.Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ, με προοδευτική εξασθένιση στο δεύτερο μισό της ημέρας.Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 18-20 βαθμούς. Στα ημιορεινά τμήματα το θερμόμετρο θα δείχνει 3-5 βαθμούς χαμηλότερες τιμές.

Εύβοια: Νεφελώδης καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αναμένονται 2 διαφορετικά κύματα καταιγίδων, το πρώτο τις πρωινές- μεσημβρινές ώρες και το δεύτερο από το απόγευμα και μετά. Στο πρώτο κύμα θα επηρεαστούν περισσότερο τα βόρεια / κεντρικά τμήματα του νησιού και στο δεύτερο τα νότια και ανατολικά τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από κεραυνούς και χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20oC.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλίσει με την Μακεδονία χωρισμένη στα δύο από καιρικής απόψεως. Η ανατολική Μακεδονία θα έχει νεφώσεις που θα δίνουν κατά περιόδους λίγες τοπικές βροχές, γενικά όμως τα φαινόμενα θα είναι ασθενή. Τελείως διαφορετική εικόνα θα έχει η κεντρική και δυτική Μακεδονία με τον καιρό να είναι κλειστός και βροχερός όλη την ημέρα. Δείξτε όμως ξανά μεγάλη προσοχή στις περιοχές δυτικότερα του Αξιού (Αριδαία, Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Κατερίνη και κοντά σε αυτές) καθώς τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ισχυρά έως πολύ ισχυρά όλη την ημέρα με τις μπόρες να έχουν μεγάλη διάρκεια. Τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στον κάμπο δεν αποκλείονται κυρίως σε περιοχές χωρίς κλίση στο έδαφος. Δείξτε τεράστια προσοχή σε όλο το οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών καθώς η υπερχείλιση χειμάρρων και οι κατολισθήσεις στα ορεινά είναι πολύ πιθανόν να συμβούν. Η θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις γενικά στα 3-4 μποφόρ και στην Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη τοπικά στα 5 μποφόρ.

Πέμπτη μεσημέρι (χάρτης Forecastweather)
Πέμπτη μεσημέρι (χάρτης Forecastweather)



ΘΡΑΚΗ: Η Πέμπτη θα κυλίσει στην Θράκη με αυξημένες έως πολύ αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες όμως ίσως καταφέρουν να αφήσουν παροδική ψεκάδα/ασθενή βροχή κυρίως στα δυτικότερα τμήματα, στον νομό Ξάνθης. Η θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Προβλέπεται κακοκαιριά με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Στις Σποράδες θα επικρατήσει ο ίδιος καιρός. Αναμένονται σε περιοχές που βλέπουν προς την ανατολή των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και τα παράλια νομού Λάρισας και Μαγνησίας πάνω από 50-60 χιλιοστά βροχής. Προσοχή σε ρέματα και σε κατολισθήσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν Ανατολικοί 3-4 μποφόρ στο εσωτερικό και 5 μποφόρ στα παράλια και τις Σποράδες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε Λάρισα 11-16, Τρίκαλα 11-16, Καρδίτσα 11-16, Βόλος 13-17, Καλαμπάκα 11-15, Φαρκαδόνα 11-16, Αγιά 11-14, Ελασσόνα 9-15, Φάρσαλα 10-14, Σποράδες 13-17.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Το ανατολικό Αιγαίο θα παραμείνει και την Πέμπτη ανεπηρέαστο από την κακοκαιρία που θα έχει η υπόλοιπη χώρα, καθώς οι ανατολικοί άνεμοι θα κρατούν τα φαινόμενα μακριά από τα νησιά στο εσωτερικό του πελάγους. Έτσι η μέρα θα κυλίσει με αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και μόνο προς τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για λίγες μπόρες σε τμήματα της Χίου και της Λέσβου. Η μέρα θα τελειώσει με λίγες νεφώσεις σε Λήμνο και Λέσβο και αίθριο καιρό στα υπόλοιπα νησιά νοτιότερα. Η θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά ανατολικοί ελαφρώς νότιο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ και μόνο στην περιοχή της Λήμνου θα πνέουν από βόρειο-ανατολικές διευθύνσεις στα 5-6 μποφόρ.

Πέμπτη βράδυ (χάρτης Forecastweather)
Πέμπτη βράδυ (χάρτης Forecastweather)


ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας θα ξεκινήσει η μέρα στις Κυκλάδες και λίγα διάσπαρτα νέφη. Ωστόσο από τις μεσημβρινές ώρες και έπειτα μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και βόρεια τμήματα του συμπλέγματος κοντά στην Αττική και την Εύβοια. Ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά τμήματα των Κυκλάδων ίσως έχουν πρόσκαιρα και έντονο χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν αραιές νεφώσεις καθ'όλη την διάρκεια της μέρας. Η θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς. Οι άνεμοι νότιο-ανατολικοί έως 4 μποφόρ

ΚΡΗΤΗ: Για την Πέμπτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια του νησιού όπου και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά στα δυτικά του νησιού έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις βόρειες περιοχές του νησιού από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στις νότιες από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ορεινές από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: 

Ρόδος:Πυκνότερες θα είναι οι νεφώσεις την Πέμπτη σε όλα τα τμήματα του νομού καθ όλο το 24ώρο.
Παραμένει σε υψηλά ποσοστά η Αφρικάνικη Σκόνη.Οι άνεμοι θα πνέουν απο Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 4-5 μποφόρ πουθενά.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν απο 16.. έως 19°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και απο 17 έως 20°C στα νοτιότερα. Στα ορεινά της Ρόδου απο 14 έως 18°C βαθμούς.Υγρασία : 65% - 95%

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Την Παρασκευή, πιθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο, (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας),οι Σποράδες, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, η δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά εκτός της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Το Σάββατο, αρχικά όλη η χώρα εκτός από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά εκτός από την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Κυριακή,πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.


Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης
Σε συνεργασία με το Forecastweather
Xάρτες: Forecastweather, Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, weather,ΕΜΥ zougla.gr