O πρόεδρος των Φιλιππίνων κομπάζει ότι μαχαίρωσε ένα άτομο όταν ήταν έφηβος - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

O πρόεδρος των Φιλιππίνων κομπάζει ότι μαχαίρωσε ένα άτομο όταν ήταν έφηβος

Φωτογραφία: ΑΡΣάλο για άλλη μια φορά προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων υποστηρίζοντας ότι όταν ήταν έφηβος μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνθρωπο.
Απευθυνόμενος σε συμπατριώτες του στην πόλη Ντα Ναγκ του Βιετνάμ, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον όσων των επικρίνουν για τις εκτελέσεις υπόπτων για εμπορία ναρκωτικών στη χώρα του, ενώ απείλησε ότι θα χαστουκίσει αν συναντήσει την εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Agnes Callamard.
«Όταν ήμουν έφηβος μπαινόβγαινα στις φυλακές. Μετείχα σε οδομαχίες μεταξύ αντιπάλων συμμοριών εδώ κι εκεί. Στα 16 μου είχα ήδη σκοτώσει κάποιον. Ένα πραγματικό άτομο. Το μαχαίρωσα. Ήμουν μόλις 16 ετών. Για μια ματιά που μου έριξε. Πόσω μάλλον τώρα που είμαι πρόεδρος», είπε υπερασπιζόμενος τις εξωδικαστικές εκτελέσεις υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στις Φιλιππίνες.
Ο 72χρονος Ντουτέρτε κέρδισε τις εκλογές τον Μάιο του 2016  υποσχόμενος να εξαλείψει τις συμμορίες ναρκωτικών. Από τη στιγμή που ορκίστηκε πρόεδρος η αστυνομία λέει ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 4.000 υπόπτους, ενώ άλλα 2.290 άτομα έχασαν τις ζωές τους σε εγκλήματα που σχετίζονται με την εμπορία ναρκωτικών.
Ο ίδιος αρνήθηκε κατά καιρούς ότι προέτρεψε την αστυνομία και πολίτες να πυροβολούν στο ψαχνό, αλλά με τις σκληρές δηλώσεις του και τα εμπρηστικά του σχόλια προκαλεί συχνά σάλο. Τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου είχε πει ότι σκότωσε προσωπικά υπόπτους εγκληματίες όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο. Έχει πει ακόμη ότι θα ήταν «ευτυχής να μακελέψει» τρία εκατομμύρια ναρκομανείς, ενώ έχει χαρακτηρίσει «πουτ@ν@ς γιο» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επειδή τον επέκρινε για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.
Συνεργάτες του προέδρου των Φιλιππίνων έχουν κατ’ επανάληψη πει στους δημοσιογράφους να μην πιστεύουν όλα όσα λέει, υπογραμμίζοντας ότι συχνά ο Ντουτέρτε αστειεύεται ή ότι έχει μια τάση προς την υπερβολή.
Κάτι ανάλογο υποστήριξε κι ο εκπρόσωπός του αναφορικά με τη δήλωση του Ντουτέρτε ότι μαχαίρωσε ένα άτομο. «Νομίζω ότι ήταν ένα αστείο. Ο πρόεδρος χρησιμοποιεί παραστατική γλώσσα όταν απευθύνεται σε συμπατριώτες του στο εξωτερικό», σχολίασε ο Χάρι Ρόκε. iefimerida.gr