Αυτή είναι η οικονομικότερη μορφή θέρμανσης - Δείτε πώς να ζεσταθείτε φτηνά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Αυτή είναι η οικονομικότερη μορφή θέρμανσης - Δείτε πώς να ζεσταθείτε φτηνά

post-feature-imageΚάθε χειμώνα τα ελληνικά νοικοκυριά προσπαθούν να βρουν οικονομικούς τρόπους για να ζεσταθούν, καθώς το κόστος θέρμανσης έχει αποδειχθεί δυσβάσταχτο.

Νέες τεχνολογίες κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνισή τους, δίνοντας λύση σε πολλά προβλήματα των πολιτών. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι και η θέρμανσή τους. Τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε χρόνια ξοδεύουν κυριολεκτικά μία περιουσία προκειμένου να ζεσταθούν, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φτάσει στα ύψη. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και είναι ανεξάρτητοι από τον τρόπο θέρμανσης είναι η γεωγραφική τοποθεσία, η θερμομόνωση κελύφους του σπιτιού, η κατασκευή κουφωμάτων, το πόσο ανοίγουμε τα παντζούρια τις πρωινές/μεσημεριανές ώρες ώστε να μπει ο ήλιος, η επιθυμητή θερμοκρασία, ο αριθμός των ανοιγμάτων του σπιτιού, ο όροφος του σπιτιού, ο αριθμός των ωρών, που θέλουμε να λειτουργεί η θέρμανση και η καλή συντήρηση του συστήματος.
Κάθε τρόπος θέρμανσης δεν έχει μόνο μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα. Για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα θα μπορούσε να εγκαταστήσει σύστημα αντιστάθμισης, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ή θερμοστατικές κεφαλές, οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά και με τις οποίες μπορεί κανείς να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου. Τα κλιματιστικά σώματα, έχουν ως πλεονέκτημα τη δυνατότητα χρήσης του για τη θέρμανση ενός μόνο δωματίου, ενώ στα μειονεκτήματα είναι ότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα. Πολλά είναι τα σπίτια που έχουν τζάκια. Όποιος επιλέξει να ζεσταθεί με αυτό, πρέπει να γνωρίζει ότι θερμαίνει μόνο σε πολύ κοντινή απόσταση, ενώ ρυπαίνει το περιβάλλον των πόλεων με καρκινογόνα μικροσωματίδια.

Αυτά τα χρήματα θα πληρώσει μία οικογένεια ανάλογα τη μορφή θέρμανσης 

Υπολογισμός για σπίτι 50 τετραγωνικών

Πετρέλαιο: Θα χρειαστεί 760 λίτρα πετρελαίου.Το κόστος είναι περίπου 722 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου.

Φυσικό αέριο: Για 8.140 kwh, το κόστος είναι περίπου 456 ευρώ.

Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας, θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3,7 = 2.200 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος είναι περίπου 418 ευρώ.

Ενεργειακό τζάκι: Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι 4,5 kw/Kg και αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης του ενεργειακού τζακιού 75%, τότε από κάθε κιλό ξύλου παίρνουμε 3,375 kw. Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες, θα χρειαστούν 2.412 κιλά ξύλο. Με τις τρέχουσες τιμές (γύρω στο 65 ευρώ/κυβικό ή 150 ο τόνος), θα μας κοστίσει 360 ευρώ.

Κλασικό τζάκι: Αυτό έχει βαθμό απόδοσης 25%, οπότε το κόστος του είναι το τριπλάσιο από το ενεργειακό, δηλαδή 1.080 ευρώ. Υπολογισμός για σπίτι 120 τετραγωνικών.