Στο Παρίσι για βραβεία και επενδύσεις - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Στο Παρίσι για βραβεία και επενδύσεις

Μία διπλή βράβευση, αλλά και επαφές με γάλλους επενδυτές που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα περιλαμβάνει ως τώρα το, διαρκώς υπό διαμόρφωση, πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για την αυριανή επίσκεψή του στο Παρίσι.
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός, με προσδοκία να επιστρέψει στην Αθήνα με πολύ περισσότερα στις αποσκευές του από τα δύο βραβεία που έχει προγραμματιστεί να παραλάβει.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τιμηθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων και από την επιθεώρηση Politique Internationale. Κατά πληροφορίες, σε πρόγευμα εργασίας με μέλη της εν λόγω πολιτικής επιθεώρησης, ο πρωθυπουργός θα παραλάβει το «Βραβείο Πολιτικού Σθένους» (Prix du Courage politique), που στο παρελθόν έχουν λάβει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.  Σημειωτέον πως η συγκεκριμένη βράβευση ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο το Μαξίμου είχε ζητήσει αλλαγή προγράμματος όταν είχε «κλειδώσει» η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον στις 17 του περασμένου μήνα.
Πέραν του βραβείου από την γαλλική πολιτική επιθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, από τον οποίο θα τιμηθεί με το «Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» (Prix de l'Engagement européen).
«Στήνεται» το πρόγραμμα
Σημειωτέον ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν γνωστό ήδη από προχθές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου κρατούσε… κλειστά τα χαρτιά του για τον σκοπό της επίσκεψης, αλλά και για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Αυτή η «μυστικότητα» καλλιέργησε προσδοκίες, αλλά και σεναριολογία πως η διπλή βράβευση είναι μόνο το… επίσημο πρόσχημα. Άλλωστε δεν ήταν λίγοι όσοι θυμήθηκαν ότι και την προηγούμενη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στο Παρίσι, η αποκάλυψη του ταξιδιού είχε γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, τότε είχε αποδειχθεί λίγο αργότερα γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το ταξίδι: ο πρωθυπουργός, όπως είχε γίνει εκ των υστέρων γνωστό, είχε καθοριστικές επαφές με μεγάλους γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με την διοίκηση του κολοσσού Rothschild, που ανέλαβε να «ανοίξει» τον δρόμο της Ελλάδας προς τις αγορές. Αυτό αποκαλύφθηκε σε μία συγκυρία που η ΝΔ επιχειρούσε να καταστήσει τον πρωθυπουργό απολογούμενο για… δήθεν ταξίδια αναψυχής, με αποτέλεσμα να γυρίσει «μπούμερανγκ» τότε η ρητορική της.
Όπως και να έχει, και το αυριανό ταξίδι έχει μία αχλύ μυστηρίου. Κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ γενικόλογες πληροφορίες θέλουν απλώς τον Αλέξη Τσίπρα να έχει, μετά την διπλή βράβευσή του, επαφές με επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, πέραν αυτών, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ακόμη «στήνεται», εξ ου και προσώρας οι πληροφορίες ρέουν με το σταγονόμετρο. Πάντως, συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κλειστεί, αν και ουδόλως αποκλείεται –έστω και εκτός πρωτοκόλλου- να περάσει εν τέλει ο πρωθυπουργός το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου στα Ηλύσια Πεδία. Άλλωστε, Μακρόν και Τσίπρας έχουν πλέον να συζητήσουν πολλά, υπό το φως του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνο, που καθυστερεί τις εξελίξεις, αλλά και την λήψη απαραίτητων και ζωτικής σημασίας αποφάσεων για όλη την Ευρώπη και την Ευρωζώνη…
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο ΠΘ θα έχει συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. news247.gr