Πεδίο μάχης το Ειρηνοδικείο Αθηνών για τους πλειστηριασμούς - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Πεδίο μάχης το Ειρηνοδικείο Αθηνών για τους πλειστηριασμούς

30s10epsΜε σφοδρά επεισόδια στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, μεταξύ των ΜΑΤ και μελών ομάδων που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, σηματοδοτήθηκε η επανέναρξή τους μετά την πολυήμερη απεργία των συμβολαιογράφων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση εκδίκασης των 29 φυσικών πλειστηριασμών που είχαν προγραμματιστεί για χθες στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρία άτομα, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας και ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Ο μεν κ. Μπαρτσώκας μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» με αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος στο «Σισμανόγλειο» με τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι, μέλη συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών, του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Ενότητας, του κινήματος «Δεν πληρώνω», της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και αλληλέγγυοι, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν 29 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που φύλασσαν τον χώρο, προκειμένου να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα και να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς. Τα ΜΑΤ επενέβησαν και προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους έριξαν χημικά τόσο έξω από τη δικαστική αίθουσα όσο και στον εσωτερικό χώρο του Ειρηνοδικείου, ενώ όπως καταγγέλλεται έγινε και χρήση κλομπ. Από την πλευρά τους, τα μέλη των κινημάτων που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς πετούσαν αντικείμενα προς τα ΜΑΤ, άδειασαν δύο πυροσβεστήρες, ενώ εξαπέλυσαν ύβρεις κατά του προέδρου των συμβολαιογράφων Γιώργου Ρούσκα, φωνάζοντας «είστε δωσίλογοι». Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν τη λύση της αποχής από τους πλειστηριασμούς, δίνοντας επί της ουσίας το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή τους σε... ηλεκτρονική ή φυσική μορφή.

Μέχρι αργά το βράδυ ο χώρος εντός και εκτός του Ειρηνοδικείου της Αθήνας βρισκόταν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ τελικώς οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν λόγω αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από την –πρωτοφανή ομολογουμένως– χρήση χημικών εντός του Ειρηνοδικείου.

Προβλήματα, πάντως, στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών σημειώνονται τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο. Τον περασμένο Ιανουάριο οι συμβολαιογράφοι κήρυξαν αποχή από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για τον προωθούμενο τότε νέο ασφαλιστικό νόμο, ενώ όταν επανήλθαν και ξεκίνησαν εκ νέου οι πλειστηριασμοί, πολλοί εξ αυτών δέχτηκαν επιθέσεις από μέλη συλλογικοτήτων και κινημάτων.

Οι επιθέσεις αυτές ήταν η αιτία για την κήρυξη νέας αποχής από τα καθήκοντά τους, η οποία αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών. Τελικώς, και αφού προηγήθηκαν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για την προστασία τους, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη διακοπή της αποχής και τη σύγκληση νέας συνέλευσης για την επανεκτίμηση της κατάστασης στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018. Σημειωτέον ότι έπειτα από συνάντηση του προεδρείου των συμβολαιογράφων με τους υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις ώστε να γίνονται αυτόφωρες συλλήψεις όσων επιτίθενται εις βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών, λήψη αστυνομικών μέτρων για την προστασία τους αλλά και αλλαγές στο πλαίσιο διεξαγωγής των πλειστηριασμών. kathimerini.gr