Ανταρσία από Σκουρλέτη-Φίλη-Κυρίτση για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ανταρσία από Σκουρλέτη-Φίλη-Κυρίτση για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Ανταρσία από Σκουρλέτη-Φίλη-Κυρίτση για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία«Δεν μπορεί η Ελλάδα να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός» είπε ο υπ. Εσωτερικών - Ακύρωση της πώλησης ζήτησε ο Νίκος Φίλης - Συμφωνώ απόλυτα, λέει ο Γιώργος Κυρίτσης

Διαστάσεις ανταρσίας παίρνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Στις «ρουκέτες» που εκτόξευσε πρώτος ο Νίκος Φίλης ζητώντας να ακυρωθεί η προβληματική συμφωνία, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Γιώργος Κυρίτσης, ήρθε να προστεθεί και η ενόχληση του Πάνου Σκουρλέτη.

Μιλώντας στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Την ίδια ώρα το αυστηρό μήνυμα που επιχείρησε να εκπέμψει η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής ενόψει της κρίσιμης συζήτησης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια (13:00) για ενεργοποίηση των ποινικών διατάξεων περί κατασκοπίας κατά όσων πολιτικών και δημοσιογράφων δημοσιεύσουν απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την επίμαχη πώληση «θόλωσε» από tweet του κ. Πάνου Καμμένου
Φίλης: Να ακυρωθεί η πώληση
Την «φωτιά» στο κυβερνητικό στρατόπεδο έβαλε ο κ. Νίκος Φίλης με δημόσια δήλωσή του όπου μεταξύ άλλων και ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα επισημαίνει πως «είναι, καλό που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων» εξηγώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς με εξόντωση αθώων ανθρώπων.

«Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες» τονίζει αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων για να ρίξει το «καρφί» στην συνέχεια: «Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».

Τη δήλωσή του ο κ. Φίλης την «ανέβασε» και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.


ΕΔΕ η στρατιωτική ηγεσία - tweet η πολιτική
Την ίδια ώρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση,για την διαρροή  απόρρητων εγγράφων που αφορούν την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Η ενημέρωση έγινε από τον κ. Καμμένο ο οποίος έγραψε στο twitter: «διετάχθη ΕΔΕ από τον ΑΓΕΕΑ για τη διαρροή απορρήτων εγγράφων. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις ​δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιγνίδι. Ο Ελληνικός Λαός τις εμπιστεύεται».



Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο, ο κ. Καμμένος είχε προχωρήσει σε «αποχαρακτηρισμούς» των επίμαχων εγγράφων προαναγγέλλοντας πως θα επιτρέψει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν την Σαουδική Αραβία στα μέλη της επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. «Για να σταματήσει κάθε σπέκουλα σε σχέση με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ για την υπόθεση της ΣΑ και  η πώληση τους σε εφημερίδες από τον πλασιέ, δίνω πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέα» επισήμανε χαρακτηριστικά.



Μέσω Twitter επέλεξε να επανατοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επιμένοντας στην αυστηρή τιμωρία των «κατασκόπων» που επικαλούνται τα απόρρητα έγγραφα. «Κατά τη διαπλοκή, έντυπα και τηλεοράσεις της, στην Ελλάδα η παρανόμια είναι το ορθό, ενώ η πίστη στη νομιμότητα κάτι το επαχθές. Σύμφωνα με την αντίληψη της κάποιοι μπορούν να πωλούν απόρρητα έγγραφα κατά το δοκούν και άλλοι να τα διακινούν επί μέρες υπονομεύοντας διεθνή θέση χώρας» έγραψε ο κ. Κοτζιάς, για να επανέλθει λίγες ώρες μετά με νέο σχόλιο που αναφέρει: «Μόνο όποιος έχει κάνει πολλές παρανομίες επιτίθεται με τον τρόπο που με βρίζουν και με απειλούν οι διαπλεκόμενοι επειδή υπερασπίζομαι τη νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας». 







Υπενθυμίζεται πως το ο υπουργός σε χθεσινή του ανακοίνωση προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας κατά πολιτικών ή δημοσιογράφων που δημοσιεύσουν απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.
 
ΝΔ: Πρωτοφανής η άρνηση Βούτση να «κρύψει» τα έγγραφα
Η Νέα Δημοκρατία πάντως επιμένει στην ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής και καταγγέλλει τον Νίκο Βούτση για παρεμπόδιση των βουλευτών να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη Δευτέρα τα οποία -σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ- αφορούν αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την σύναψη συμφωνίας με τον «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλο. 
 
«H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της Κυβέρνησης. Τι άραγε έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν την Δευτέρα οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Βούτσης: Ακατανόητη και προκλητική η ΝΔ
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως εξόργισε τον κ. Βούτση ο οποίος επιστρέφοντας το «γάντι» κάλεσε προσωπικά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να του καταθέσει πρόταση μομφής. «Διάβασα μια ακατανόητη και προκλητική ανακοίνωση της ΝΔ εναντίον μου που υποστηρίζει πως εγώ απαγόρευσα σε βουλευτές να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα. Χθες η Διάσκεψη των Προέδρων  συνεννοήθηκε για το θέμα αυτό με τεράστια πλειοψηφία -για να μην πω ομοφωνία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να ερμηνεύσω την ανακοίνωση της ΝΔ» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, για να προσθέσει, αναφερόμενος στα επίμαχα έγγραφα: «Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα προσωπικά στοιχεία που βρίσκονται σε λίστες καταθετών. Πρόκειται για έγγραφα των οποίων η διαχείριση καθορίζεται ρητά από το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 επί των κυβερνητικών εγγράφων».
 
Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η διαδικασία που εκίνησε μετά από δικές του εντολές «χάλασε τις μεθοδεύσεις ορισμένων». 
 
«Η διάθεση που είχα και χάλασε την μεθόδευση ήταν να μην χρησιμοποιηθεί η Βουλή για να γίνουν φέιγ βολάν τα απόρρητα έγγραφα. Η Βουλή έμεινε έξω από αυτό με την συνέργεια όλων και πρώτου του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη» τόνισε.
 
Απευθυνόμενος, δε, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, να πάρει το θάρρος και να κάνει εναντίον μου ό,τι ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Τα υπόλοιπα μέσω ανακοινώσεων και διαρροών με ξεπερνούν. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες γι' αυτές τις ακατάληπτες ανακοινώσεις».  
protothema.gr