Βολές από «53+» κατά Μουζάλα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Βολές από «53+» κατά Μουζάλα

sunedriasiΗ σφοδρή επίθεση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και, στο πρόσωπό του, συνολικά στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη μεταναστευτική πολιτική, χάλασε τον πανηγυρικό τόνο που θέλησε να δώσει στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εστίασε στην τοποθέτησή του στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην ομάδα των «53+» επανήλθαν στη σταθερή κριτική τους για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό, μιλώντας για:

• Καταπάτηση δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

• Τραγικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών για χειμερινή διαβίωση.

• Αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων που διατίθενται από την Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς και αφήνονται να λιμνάζουν χωρίς αξιοποίηση.

• Απόλυτη υπεράσπιση από την πλευρά της Ελλάδας μιας συμφωνίας (της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών), που δεν τηρείται από τις ευρωπαϊκές χώρες.

• Πλήρη υιοθέτηση του γερμανικού σχεδίου για επανένωση των οικογενειών.

«Αν νομίζετε ότι τα κάνω όλα λάθος, τότε να παραιτηθώ», φέρεται να είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επικρίσεις από την πλευρά των «53+». O κ. Τσίπρας επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά και κάλυψε πλήρως τον κ. Μουζάλα έναντι των επιθέσεων που δέχθηκε. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στις υπάρχουσες δομές και ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών, ωστόσο απέδωσε τα προβλήματα στη δυσκολία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων που είναι συναρμόδια. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος και ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να υλοποιηθεί μια δύσκολη συμφωνία.

Πάντως, οι «53+» επιμένουν στην κριτική τους για την πολιτική που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και, αναφορικά με την πρόθεση του κ. Μουζάλα να παραιτηθεί, στελέχη που πρόσκεινται στην ομάδα χαρακτήριζαν υποκριτική τη στάση του, καθώς, όπως λένε, έχει ήδη δρομολογηθεί η αποχώρησή του από το υπουργείο, με δεδομένο ότι έχει προταθεί για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, στη λογική «φάγαμε τον γάιδαρο (ή –κατά τη δική του πρόσφατη εκδοχή– την καμήλα) και μένει η ουρά» κινήθηκε η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας προεξόφλησε την ομαλή πορεία για την έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα βγαίνει και ότι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη φαίνεται να υπάρχει διάθεση η αξιολόγηση να κλείσει σύντομα, χωρίς κωλυσιεργίες. Και έθεσε το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας έναντι της αντιπολίτευσης. Πάντως, και σε αυτό το θέμα, διατυπώθηκαν ενστάσεις ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις της για την ανακούφιση των αδύναμων και για την υλοποίηση του δικού της κυβερνητικού σχεδίου.

Σύγκρουση με Ν.Δ. για την ασφάλεια

Το ζήτημα της ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να εγκαλέσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι την ίδια στιγμή που δίνει συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τις μεγάλες επιτυχίες της, καταθέτει ερώτηση «για την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανομία».

Η απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήρθε από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., το οποίο έσπευσε να σχολιάσει ότι η σύλληψη του 29χρονου (για τις παγιδευμένες με εκρηκτικά επιστολές) ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας, ωστόσο «η αποφυλάκιση του σκληρού ποινικού, που έκαψε με το σίδερο ηλικιωμένη γυναίκα, είναι έργο της κυβέρνησης».

Από την κυβέρνηση απάντησαν, κατηγορώντας τη Ν.Δ. και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για «σπέκουλα» πάνω στο ζήτημα της ασφάλειας. Σε σχετικό σημείωμα, παραπέμπουν στις επιτυχίες της Αστυνομίας κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα, πριν και μετά την πολιτική αλλαγή του 2015, επιβεβαιώνουν τις επιτυχίες αυτές, ενώ, παράλληλα, καταρρίπτουν «την πολιτική σπέκουλα περί ανοχής στην ανομία». kathimerini.gr