Την Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Την Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου

catalonia1-thumb-large--2Την Πέμπτη θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου, κατά την οποία θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της καταλανικής κυβέρνησης στα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει η πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος την ερχόμενη Παρασκευή. Η ημερομηνία της συνεδρίασης αποφασίστηκε μετά από συνάντηση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του καταλανικού κοινοβουλίου, η οποία έλαβε χώρα σήμερα το πρωί.

Eπιπλεόν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αποσχιστικού κόμματος Junts pel Si, ο οποίος ανακοίνωσε την ημερομηνία της συνεδρίασης, το κόμμα του θα κινηθεί νομικά κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 155, το οποίο θα θέσει την Καταλωνία υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης, αναστέλλοντας την αυτονομία της περιφέρειας. 

Μαδρίτη: Ο Πουτζδεμόν θα χάσει όλες τις εξουσίες του

Ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, θα χάσει όλες τις εξουσίες του και θα πάψει να λαμβάνει μισθό, όταν η Γερουσία εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, δήλωσε στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Ακολούθως, η Μαδρίτη θα διορίσει προσωρινό αντιπρόσωπό της, ο οποίος θα διοικεί την περιοχή μετά την έγκριση των μέτρων που προβλέπει το άρθρο 155, προσέθεσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης. 

«​Oι Καταλανοί δεν θα υπακούσουν στις εντολές της Μαδρίτης»

Μιλώντας στο ραδίοφωνο του BBC, σχετικά με τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλωνίας, Ραούλ Ρομέβα, τονίζοντας ότι μόνο ο καταλανικός λαός έχει την εξουσία να επέμβει στους καταλανικούς θεσμούς, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της περιφέρειας θα υπακούσουν στις εντολές του τελευταίου και όχι της Μαδρίτης. 

Επιπλεόν, αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, ανέφερε ότι η τελευταία θα χάσει την αξιοπιστία της αν επιτρέψει στη Μαδρίτη να αναλάβει την άμεση διοίκηση της αυτόνομης περιφέρειας. 

«Πώς μπορεί η ΕΕ να ανεχτεί αυτή την κατάσταση αν προκύψει;», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή κυβέρνηση θα αποτρέψει την κυβέρνηση της Μαδρίτης από την ανάληψη της άμεσης διοίκησής της.

«Πώς μπορούν να είναι αξιόπιστοι αν επιτρέψουν να συμβεί αυτό; Γιατί μπορώ να σας πω ότι ο λαός και οι οι θεσμοί της Καταλωνίας δεν θα το επιτρέψουν... να συμβεί», είπε. 

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε επίσης επανειλημμένα χθες ο Τζόρντι Τουρούλ, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καταλωνίας, αφού πρώτα κατήγγειλε «το πραξικόπημα εναντίον των θεσμών» της επαρχίας και τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάζονται «όλα τα σενάρια».

Το Σάββατο, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλώνίας, καθώς και τα περιφερειακά σώματα ασφαλείας, οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει επ’ αυτού την Παρασκευή, στην οποία το κυβερνών κόμμα διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία και έχει τη δυνατότητα να τα περάσει, οδηγώντας ντε φάκτο αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Οι Ισπανοί συντηρητικοί υπογραμμίζουν ότι με τα μέτρα αυτά θα «αποκατασταθεί» η δημοκρατία στην επαρχία, η οποία θα οδηγηθεί στη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε έξι μήνες.

Ωστόσο, η El Pais, η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα που αυτή τη στιγμή στηρίζει την κυβέρνηση Ραχόι, παραδέχθηκε χθες ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να «προκαλέσουν προβλήματα στη δημόσια τάξη», καθώς  το 40% με 50% των Καταλανών δηλώνει ότι στηρίζει την ανεξαρτησία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση «θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διακυβέρνηση» της Καταλωνίας, εκτίμησε επίσης ο πολιτικός επιστήμονας Χοσέ Φερντάντεθ- Αλμπερτός, ο οποίος σημειώνει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 ενδέχεται να συσπειρώσει τους αυτονομιστές και τους αντιτιθέμενους στην ανεξαρτησία γύρω από την υπεράσπιση των δημόσιων ελευθεριών.

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα αγνοήσει τις εντολές» της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, δήλωσε από την πλευρά του στο BBC ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις, τονίζοντας ότι όσοι Καταλανοί αστυνομικοί δεν τηρούν τον νόμο θα θεωρούνται «αντάρτες». kathimerini.gr