Στη Βουλή το ν/σ για τη διόρθωση φύλου -Γιατί και τι φοβούνται τα κόμματα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Στη Βουλή το ν/σ για τη διόρθωση φύλου -Γιατί και τι φοβούνται τα κόμματα

Στη Βουλή το ν/σ για τη διόρθωση φύλου -Γιατί και τι φοβούνται τα κόμματαΣε πολλά μέτωπα και με μη ομογενοποιημένες τις «φίλιες» και τις «εχθρικές» δυνάμεις, αφού η καθεμία έχει δικά της τακτικά και στρατηγικά σχέδια και σκοπεύει σε ασαφείς στόχους ουσίας αλλά και πολιτικού καιροσκοπισμού, αρχίσει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση του προσδιορισμού του φύλου.

Η συζήτηση αυτή, απειλεί να πλήξει όχι μόνο την κυβερνητική πλειοψηφία  (ως σύνολο, αλλά και χωριστά εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), αλλά και την συνοχή στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους οποίους το επίμαχο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλες διαφοροποιήσεις και εντάσεις. Ουσίας αλλά και μικροκομματικής σκοπιμότητας, ως προς την εικόνα που θα εκπέμψει η ΝΔ στην κοινωνική της βάση, επί ενός θέματος που απάδει με τον παραδοσιακό συντηρητισμό της και ήδη έχει προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της Εκκλησίας...

Στο “στρατόπεδο” των ΑΝΕΛ, παρά την μεγαλειώδη... κωλοτούμπα του Πάνου Καμμένου να πάρει πίσω την αρχική απόφαση του κόμματος να μην υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θίγει τα “ιερά και τα όσια” του ακραία δεξιού αυτού κόμματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την δημόσια στην Βουλή υποστήριξη του κ. Τσίπρα (για τις έκνομες συνομιλίες του με ισοβίτη , αλλά και τις λονδρέζικες... κοσμοπολίτικες ατασθαλίες του), έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως τρεις τουλάχιστον βουλευτές του κόμματος ( Δ. Καμμένος,Κ. Κατσίκης και Δ. Κόκκαλης) ότι θα καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι που προβληματίζονται.

Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν λείπουν οι αντιρρησίες (δημοσίως έχει εκφράσει την αντίθεσή της, ως προς το 15ο έτος η κ. Γεωργία Γεννιά, ενώ τον σκεπτικισμό τους, όχι επί της αρχής του σ.ν αλλά σε επιμέρους πρόνοιες του, έχουν δημοσιοποιήσει και άλλοι βουλευτές. Σε όλους αυτούς, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής θα κάνει σήμερα, πριν την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια, ένα... “μασάζ” για να καταπραΰνει την δυσκαμψία τους.

Τι δεν περίμενε ο κ. Τσίπρας

Όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να φέρει στην Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (και το έτερο επίμαχο, για την αναγνώριση της “τουρκικής” Ένωσης Ξάνθης) για να σηματοδοτήσει στην εκλογική του πελατεία και τους εσωκομματικούς σκληροπυρηνικούς την “ριζοσπαστική” πολιτική του, παρά τις”αναγκαστικές” μνημονιακές παρεκκλίσεις του, γνώριζε ότι οι ΑΝΕΛίτες, πιστοί φρουροί του ελληνορθόδοξου συντηρητικού ιδεώδους, θα κατεψήφιζαν, κατά την αποδεκτή στην ετερόκλητη συγκυβέρνηση πεπατημένη, χωρίς να προκύψει κίνδυνος αμφισβήτησης της “δεδηλωμένης”, αφού ΔΗΣΥ και Ποτάμι (ενδεχομένως και τμήμα της φιλελεύθερης πτέρυγας της ΝΔ) θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Η απόφαση ΔΗΣΥ και ΝΔ να μην υπερψηφίζουν νομοσχέδια τα οποία δεν υπερψηφίζουν και οι κυβερνητικοί εταίροι ΑΝΕΛ... χάλασε την “σάλτσα” του κ. Τσίπρα, που είδε για πρώτη φορά να αμφισβητηθεί η κυβερνητική του δυνατότητα. Το Ποτάμι, έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει για λόγους ανθρωπιστικούς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προκαλώντας ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται  η στάση των βουλευτών της ΔΗΣΥ, ως ενιαίου μπλοκ, αλλά είναι πολύ πιθανόν με τά την “κωλοτούμπα” Καμμένου, κάποιοι να δώσουν θετική ψήφο στο νομοσχέδιο.

Στα «σχοινιά» η ΝΔ
 
Εξόχως “στριμωγμένη” είναι εκ των πραγμάτων και η ΝΔ. Η οποία μετά την απόφαση του Πάνου Καμμένου να... “πάει με τον Αλέξη μέχρι το τέλος!” (άσχετα με τυχόν διαφοροποιήσεις βουλευτών του), αλλά και την διακηρυγμένη πρόθεση του Ποταμιού να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, θεωρητικά δεν έχει λόγο να μην υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο με την ουσία του οποίου συμφωνεί. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει, θα ήταν να προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις, και ν' αφήσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ποιό είναι, όμως, το πρόβλημα: ένα σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής της ομάδας (και του στελεχιακού της δυναμικού, αλλά εν προκειμένω αυτό δεν ενδιαφέρει...), το ακραιφνώς συντηρητικό, παλαιοκομματικό, και με πολλές συνάφειες ως προς το “πατρίς- θρησκεία- οικογένεια”  των ΑΝΕΛ,  κυριολεκτικά... αρρωσταίνει με την ιδέα να υπερψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο! Πολύ περισσότερο, από την στιγμή που η Εκκλησία πήρε καθαρή και... πολεμική στάση εναντίον του. Είναι βέβαιο, ότι η ηγεσία του κόμματος και οι περί αυτήν φιλελεύθερες κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης, δεν έχουν λόγο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Φοβούνται, όμως, μήπως η “κατά συνείδηση ψήφος”, αποκαλύψει ότι η ΝΔ, σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών, είναι βαθιά διχασμένη. 

Έτσι, η ΝΔ επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει την στάση της κατά την σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια, έχοντας προϊδεάσει μάλιστα ότι σκοπεύει να καταθέσει δικό της νομοσχέδιο για την επίμαχη αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, με την πιθανολογούμενη πρόθεση αν δεν γίνει δεκτό, να αποχωρήσει από την Βουλή ή να δηλώσει “παρών”, αποφεύγοντας τις εσωκομματικές έριδες...

Και ο... «φιλελεύθερος» κ. Τσακαλώτος

Σ' αυτό ακριβώς το εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ (και το οποίο, κατά πληροφορίες, υποδαυλίζει και ανώτερο στέλεχος  στην κομματική ιεραρχία, με απήχηση στην κοινωνία λόγω του “δυναμισμού” του...), ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκθέσει την ΝΔ και το φιλελεύθερο προφίλ της. Και να την αναγκάσει είτε να εμφανισθεί ταυτιζόμενη με τον άκρατο συντηρητισμό της Εκκλησίας, διακινδυνεύοντας το κεντροδεξιό φιλελεύθερο άνοιγμά της, είτε να τολμήσει το άνοιγμα, διακινδυνεύοντας την στήριξη των παλαιό-συντηρητικών ψηφοφόρων της και τις ευλογίες της “Δεξιάς του Κυρίου...”.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (από τους λίγους με ευρεία παιδεία στην κυβέρνηση...), σε χθεσινό του άρθρο στην κυριακάτικη “Καθημερινή”, αντί να ασχοληθεί με το αντικείμενο του και την δύσκολη αξιολόγηση που έχει μπροστά του, προτίμησε ν' ασχοληθεί με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, και να επιτεθεί (κατά κύριο λόγο) στην ΝΔ, τονίζοντας ότι “δεν μπορώ να δω καμία φιλελεύθερη αρχή που μπορεί να αντιταχθεί σε ένα νομοσχέδιο όπως αυτό που είναι προς ψήφιση, το οποίο παρέχει αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό και ελευθερία σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα».

Και καταλήγει  χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος: «οι πολιτικοί που καταλαβαίνουν την ανάγκη επέκτασης των δικαιωμάτων, αλλά καταψηφίζουν, είτε για να τα έχουν καλά με την κοινωνική τους βάση, είτε για να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα ως μέσα για τις πολιτικές τους επιδιώξεις και όχι ώς ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Γι' αυτό λέω ότι στις συζητήσεις μέχρι τώρα έχουμε ακούσει πολύ περί φιλελευθερισμού, αλλά λίγους πραγματικά φιλελεύθερους». iefimerida.gr