Ραγδαίες εξελίξεις με τις δηλώσεις πόθεν έσχες -Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι νέες αποφάσεις [pdf] - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ραγδαίες εξελίξεις με τις δηλώσεις πόθεν έσχες -Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι νέες αποφάσεις [pdf]

Ραγδαίες εξελίξεις με τις δηλώσεις  πόθεν έσχες -Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι νέες αποφάσεις [pdf]Στην εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων Πόθεν Εσχες και χιλιάδες υπόχρεοι βρίσκονται στον «αέρα», καθώς μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε την υπουργική απόφαση για το περιεχόμενο και τις πρϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων αλλάζουν τα δεδομένα.
Η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προανήγγειλε ότι θα επανεκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ. 
Οι νέες αλλαγές
Ηδη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι νέες αλλαγές.
Tα δυο ΦΕΚ έχουν ημερομηνία 19.10.2017, ωστόσο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου εμφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Οκτωβρίου 2017 (σήμερα δηλαδή), όπως αναφέρει το Taxheaven.gr
Οι αποφάσεις είναι οι: «αριθμ. Πρωτ. 12391 τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) - Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» και «Αριθ. 1069 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) - Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».
Οι εν λόγω αποφάσεις περιέχουν εκτός των κειμένων, τις οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλους τους πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι στη νέα απόφαση (1069/19.10.2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 αυτής παρέμεινε η ακόλουθη περίπτωση:
« [...] ε. Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 [...]», ενώ το Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την περίληψη που έχει δημοσιεύσει, κρίνει ότι η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).
H απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ
Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνει ότι η υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες δεν καταλαμβάνει μόνο δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, άλλα όλους τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Η Ενωση Δικαστών
Η Ενωση Δικαστών με ανακοίνωσή της ενημερώνει τα μέλη της ότι δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2015 και 2016 με την υφιστάμενη διαδικασία. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση  βάσει των λόγων ακυρώσεως που έγιναν δεκτοί και αφορούσαν την αντίθεση προς το Σύνταγμα των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) δεν είναι πλέον δυνατό να υποβληθούν με τη διαδικασία και ενώπιον της αρχής που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές.
Για κάθε περαιτέρω εξέλιξη επί του θέματος οι ενώσεις θα ενημερώσουν εγκαίρως τα μέλη τους. 
Η ΕΣΗΕΑ
Στους υπόχρεους εντάσσονται και οι δημοσιόγραφοι. Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, πριν όμως τη δήλωση Παπαγγελόπουλου ότι θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για τα Πόθεν Εσχες σημείωνει:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» για όλους τους δημοσιογράφους και τη λήξη της προθεσμίας στις 21 Οκτωβρίου 2017.
Επίσης, ενημερώνουμε τους συναδέλφους, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν υποβάλει δήλωση «πόθεν έσχες», ότι με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι: «Ως προς το σύνολο των υπόχρεων σε υποβολή Δ.Π.Κ. (Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης) η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας» .
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει αύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου αλλά ενώ έχει προαναγγελθεί η  νέα υπουργική απόφαση δεν έχει δοθεί παράταση με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν. iefimerida.gr