Μόλις δείτε τι παθαίνει ο Σκύλος σας όταν τον αφήνετε μόνο στο σπίτι, θα τρομοκρατηθείτε! Πως μπορείτε να τον βοηθήσετε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Μόλις δείτε τι παθαίνει ο Σκύλος σας όταν τον αφήνετε μόνο στο σπίτι, θα τρομοκρατηθείτε! Πως μπορείτε να τον βοηθήσετε

Μόλις δείτε ΤΙ παθαίνει ο Σκύλος σας όταν τον αφήνετε μόνο στο σπίτι, θα Τρομοκρατηθείτε! Πως μπορείτε να τον ΒοηθήσετεΣε λίγους αρέσει να αφήνουν τον σκύλο τους μόνο όταν πάνε στην δουλειά. Αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι περνάει το κατοικίδιο τους όταν μένει μόνο. Οι επιστήμονες πρόσφατα αποκάλυψαν ότι οι σκύλοι περνάνε ως και μισή ώρα ουρλιάζοντας, γαβγίζοντας και κλαίγοντας όταν ο ιδιοκτήτης τους φεύγει από το σπίτι. Για άλλους, το μαρτύριο διαρκεί ώρες.
13
Δύο ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων αποκάλυψαν πώς αντιδρούν οι σκύλοι όταν μένουν μόνοι. Τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο αγχωτικά. Η Alice Porter, επιστήμονας κατοικίδιων στο RSPCA, είπε: «Η αντίδραση του αποχωρισμού φαίνεται όταν φεύγει ο ιδιοκτήτης, ξεκινά συνήθως μέσα στα πρώτα 30 λεπτά.
Τα πιο κοινά σημάδια συμπεριφοράς αποχωρισμού είναι η καταστροφική συμπεριφορά προς την πόρτα από την οποία φεύγει ο ιδιοκτήτης, διάφοροι τύποι φωνών (ουρλιαχτό, γάβγισμα και κλάμα), αφόδευση και ούρηση. Άλλα λιγότερο συχνά σημάδια είναι η υπερβολική σιελόρροια, ο αυτοακρωτηριασμός, η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και ο εμετός.»
Οι σκύλοι είναι περισσότερο αγχωμένοι αφού φύγει ο ιδιοκτήτης, γιατί έχουν μάθει να αντιδρούν στα σημάδια αυτά, είπε η Dr Emily Blackwell, ειδική σε ζητήματα συμπεριφοράς ανθρώπων-ζωων στο Πανεπιστήμιο του Bristol.
«Ο σκύλος θα καταλάβει πότε είναι να φύγει ο ιδιοκτήτης του από το σπίτι – μαθαίνει την ρουτίνα που ακολουθεί ο ιδιοκτήτης πριν φύγει, για παράδειγμα ότι βάζει πράγματα μέσα στην τσάντα, παίρνει τα κλειδιά, φοράει παπούτσια και παλτό. Για κάποιους σκύλους αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι θα συμβεί κάτι κακό και τους προκαλούν άγχος.
Μέσα σε 10 λεπτά από την στιγμή που έχει φύγει ο ιδιοκτήτης τους δείχνουν σημάδια άγχους, για παράδειγμα κάνουν βόλτες πάνω κάτω, κλαίνε, ουρλιάζουν ή ξύνουν την πόρτα.»
Οι επόμενες ώρες εξαρτώνται από την προσωπικότητα του σκύλου. Οι σκύλοι που έχουν την τάση να αγχώνονται μπορεί να περάσουν ώρες κάνοντας βόλτες πάνω κάτω περιμένοντας να επιστρέψει ο ιδιοκτήτης τους.
14
Η Dr Blackwell είπε: «Οι σκύλοι με προβλήματα αποχωρισμού έχουν την τάση να μην ηρεμούν καθόλου για μεγάλες περιόδους, ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης τους λείπει για αρκετές ώρες. Συνήθως περνάνε λιγότερο από ένα λεπτό χαλαρώνοντας και μετά σηκώνονται και κινούνται ξανά, άρα η ξεκούραση τους είναι πολύ αναστατωμένη και μπορεί να είναι κουρασμένοι όταν ο ιδιοκτήτης επιστρέψει σπίτι.»
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αγχώδεις σκύλοι ουρλιάζουν συνεχώς και κάνουν μικρά διαλείμματα για να ακούσουν σε περίπτωση που επέστρεψε ο ιδιοκτήτης τους. Η Potter είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβετε αν ο σκύλος σας θα αγχωθεί όταν φύγετε από το σπίτι.
«Είναι ένα πολύ καλά κρυμμένο πρόβλημα και εμφανίζεται μόνο αφότου ο ιδιοκτήτης έχει φύγει. Συνιστάται σε όλους τους ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να βιντεοσκοπήσουν τον σκύλο τους όταν μένει μόνος του, για να βεβαιωθούν ότι δεν έχει κανένα κρυφό σημάδι αγωνία, όπως τρέμουλο, βόλτες πάνω κάτω ή κλάμα.»
Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Bristol έδειξε ότι οι κατοικίδιοι σκύλοι πάσχουν από άγχος αποχωρισμού περισσότερο και σε μεγαλύτερο βαθμό τα λαμπραντόρ και τα ριτρίβερ. Η Dr Blackwell πρόσθεσε ότι οι νεαροί σκύλοι είναι περισσότερο πιθανό να αγχώνονται όταν λείπει ο ιδιοκτήτης τους.
«Όσον αφορά τους σκύλους με προβλήματα αποχωρισμού, φαίνεται ότι η συμπεριφορά αυτή φτάνει στο αποκορύφωμα της στα 2 χρόνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.» Η Potter είπε ότι υπάρχουν 4 απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας.
«Είναι σημαντικό να μην τιμωρείτε τον σκύλο σας αν έχει κάνει την ανάγκη του ή κάποια ζημία ενώ ήσασταν έξω, αφού θα τον αγχώσετε περισσότερο και θα καταστρέψετε την σχέση σας. Ο σκύλος σας θα χαλαρώσει αν τον έχετε ταΐσει και πάει βόλτα πριν φύγετε.»