Μιανμάρ: 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από το ναυάγιο πλοίου γεμάτου πρόσφυγες - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Μιανμάρ: 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από το ναυάγιο πλοίου γεμάτου πρόσφυγες

Μιανμάρ: 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από το ναυάγιο πλοίου γεμάτου πρόσφυγεςΣτο πλεούμενο επέβαιναν περίπου εκατό άνθρωποι όταν αυτό ανατράπηκε στις εκβολές του ποταμού Ναφ, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλεούμενου γεμάτου Ροχίνγκια που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη βία που υφίστανται τα μέλη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή του Μπανγκλαντές.


Στο πλεούμενο «επέβαιναν σχεδόν εκατό άνθρωποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλαουντίν Ναγιάν, αξιωματικός της ακτοφυλακής του Μπανγκλαντές.

Νωρίτερα, αξιωματικοί της ακτοφυλακής και της συνοριοφυλακής του Μπανγκλαντές ανέφεραν ότι διασώθηκαν συνολικά 13 από τους επιβαίνοντες στο πλεούμενο αυτό που ανατράπηκε στις εκβολές του ποταμού Ναφ, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές. 
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν έναν επιζήσαντα, το ναυάγιο προκάλεσαν τα μεγάλα κύματα εν μέσω της κακοκαιρίας στην περιοχή όπου σημειώθηκε.

Πάνω από μισό εκατομμύριο μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους κι έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές τις τελευταίες εβδομάδες, για να σωθούν από τις επιχειρήσεις και την καταστολή που εξαπέλυσε ο βιρμανικός στρατός έπειτα από επιθέσεις που έκαναν σε συνοριακά φυλάκια μειονοτικοί αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαψεύδει τις κατηγορίες περί της διάπραξης εθνικής εκκαθάρισης και χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους αντάρτες που επιτέθηκαν στις δυνάμεις του στρατού.
Έξι εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της βίας, Ροχίνγκια συνεχίζουν να φθάνουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές από γη και θάλασσα εν μέσω πληροφοριών περί του ότι ο στρατός της Μιανμάρ και συμμορίες βουδιστών σκοτώνουν συστηματικά μειονοτικούς με συνοπτικές διαδικασίες και καίνε χωριά.

Την 28η Σεπτεμβρίου ένα πλεούμενο με 80 πρόσφυγες ανατράπηκε. Δεκαεπτά επέζησαν, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων 23, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούνται αγνοούμενοι. Την 6η Σεπτεμβρίου, ανασύρθηκαν 46 πτώματα όταν άλλο πλεούμενο βυθίστηκε. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 19 παιδιά, 18 γυναίκες και 9 άνδρες.

Η Μιανμάρ, μια χώρα όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι βουδιστές, δεν αναγνωρίζει τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια ως πολίτες της παρότι πολλοί ζουν στην επαρχία Ραχίν επί γενιές. Έπειτα από κύματα βίας τα τελευταία πέντε χρόνια, περίπου 1 εκατομμύριο μειονοτικοί έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στο Μπανγκλαντές.