Εντοπίστηκε Φουρόγατος στα Λευκά Όρη ; - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Εντοπίστηκε Φουρόγατος στα Λευκά Όρη ;

Ένα ζώο με όλα τα χαρακτηριστικά του φουρόγατου, του εξαφανισμένου όπως πιστεύονταν μέχρι σήμερα ζώου, πιάστηκε στα Λευκά Όρη από βοσκό. Το ζώο παραδόθηκε στη Δασική Υπηρεσία και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει όλα τα χαρακτηριστικά του φουρόγατου.
Συγκεκριμένα, το ζώο πιάστηκε σε παγίδα βοσκού για ζουρίδες στην περιοχή του Ομαλού και άμεσα ενημερώθηκε η Δασική Υπηρεσία. «Υπάλληλοι μας έβαλαν το ζώο σε ένα κλουβί και ειδοποιήσαμε τον Φορέα Διαχείρισης» μας είπε η δασάρχης κ. Π. Σκλαβάκη.
 
«Θα στείλουμε κτηνίατρο για να το ναρκώσει, ώστε να πάρουμε αίμα και στη συνέχεια να κάνουμε τις αναλύσεις και να βρούμε αν μορφολογικά και μοριακά είναι φουρόγατος. Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για φουρόγατο» μας είπε ο πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς κ. Πέτρος Λυμπεράκης.
 
Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό φουρόγατων στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων (παρακολούθηση με κάμερες κα.) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα που να αποδεικνύουν ότι έχουν επιβιώσει φουρόγατοι.
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στα “Χανιώτικα νέα” ο Γιάννης Μανουσάκης.

Το ζώο - "φάντασμα"

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο ζώο, σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.
 
Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.