Διαμεσολάβηση ζητεί ο κυβερνήτης της Καταλονίας - Να επιστρέψει στη νομιμότητα τον καλεί η Μαδρίτη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Διαμεσολάβηση ζητεί ο κυβερνήτης της Καταλονίας - Να επιστρέψει στη νομιμότητα τον καλεί η Μαδρίτη

Υπέρ της διαμεσολάβησης τρίτων μερών προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο τάχθηκε σε διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καταλογίζοντας στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας ότι δεν έχει κάνει αποδεκτές τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την πλευρά της, η Μαδρίτη απέρριψε το αίτημα, καλώντας τον κ. Πουτζντεμόν «να επιστρέψει στη νομιμότητα» αν επιθυμεί να ακολουθήσουν συνομιλίες.
«Η στιγμή αυτή επιβάλει διαμεσολάβηση», δήλωσε ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης στο διάγγελμά του, επισημαίνοντας ότι «ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας και του λαού μας».
Ο κ. Πουτζντεμόν δεν έκανε αναφορά σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, ωστόσο κατηγόρησε τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ότι «αγνοεί σκοπίμως» εκατομμύρια Καταλανούς. «Ο βασιλιάς υιοθετεί το λόγο και τις πολιτικές της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για την Καταλονία και αγνοεί σκοπίμως εκατομμύρια Καταλανούς που δεν σκέφτονται όπως αυτοί», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, ο κ. Πουτζντεμόν δήλωσε ότι «αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας όπου εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια σημαντική απόφαση», αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
Αν ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης επιθυμεί διάλογο ή διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας, χρειάζεται πρώτα να σεβαστεί τον νόμο, απάντησε το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στο διάγγελμα του κ. Πουτζντεμόν.
«Αν ο κ. Πουτζντεμόν θέλει συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις ή να στείλει διαμεσολαβητές, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται πρώτα να κάνει: να επιστρέψει στην νομιμότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τρίτη ο βασιλιάς Φελίπε κατηγόρησε τους επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας ότι καταστρατηγούν τις δημοκρατικές αρχές και διχάζουν την καταλανική κοινωνία.
Πιθανόν τη Δευτέρα η ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» της Καταλονίας
Η Καταλονία αναμένεται να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τοπικού της κοινοβουλίου, σύμφωνα με δηλώσεις καταλανικής κυβερνητικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ισπανία, ωστόσο, η οποία δεν αναγνωρίζει, με βάση και το σύνταγμά της, δικαίωμα αποχωρισμού στις επαρχίες της, ούτε καν σε εκείνες με διευρυμένη αυτονομία (Βασκική Χώρα, Καταλονία, Γαλικία), αναμένεται να αγνοήσει πλήρως την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και να συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Καταλονία ως τμήμα του ισπανικού εδάφους.
Σοβαρή είναι και η πιθανότητα οι ισπανικές αρχές να άρουν τις εξουσίες της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Κάρλες Πουτζντεμόν. Η Μαδρίτη και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα.
Και πάλι σε διάλογο καλεί η Κομισιόν
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο.
«Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο άρχισε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Καταλονία. naftemporiki.gr