Νόμιζε ότι η κόρη της είχε έναν απλό πονόλαιμο. Η σοκαριστική συνέχεια όμως, είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Νόμιζε ότι η κόρη της είχε έναν απλό πονόλαιμο. Η σοκαριστική συνέχεια όμως, είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού

Νόμιζε ότι η κόρη της είχε έναν απλό πονόλαιμο. Η σοκαριστική συνέχεια όμως, είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιούΤα παιδιά στην σχολική ηλικία έχουν την τάση να κολλάνε συχνά ασθένειες, από τις πιο συνηθισμένες μέχρι τις πιο ασυνήθιστες. Επιπεφυκίτιδα, ενοχλήσεις στο στομάχι και ψείρες – μερικές από τις ασθένειες που οι γονείς αντιμετωπίζουν στο σπίτι, μέχρι να γίνουν πιο σοβαρές.Όταν οι γονείς παρατηρούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους, ότι τα συνηθισμένα φάρμακα δεν κάνουν δουλειά, βασίζονται στους γιατρούς. Αλλά τι συμβαίνει όταν οι γιατροί κάνουν λάθος την πρώτη φορά;Δύο οικογένειες από την Βόρεια Καρολίνα θέλουν να ενημερώσουν τον κόσμο για μια πάθηση που ονομάζεται παιδιατρικές αυτοάνοσες νευροψυχιατρικές διαταραχές που σχετίζονται με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις (PANDAS). Προκαλείται από βακτήρια στρεπτόκοκκου τα οποία δεν έχουν εξουδετερωθεί πλήρως από τα αντιβιωτικά, οδηγώντας σε επιπλοκές στον εγκέφαλο.
Η μητέρα της Josie Andrews είπε ότι η προσωπικότητα της κόρης της άλλαξε μέσα σε ένα βράδυ, ενώ η μητέρα της Riley Wilson είπε ότι η κόρη της ανέπτυξε ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Και οι δύο μαμάδες λένε ότι όλα ξεκίνησαν από πονόλαιμο λόγω στρεπτόκοκκου.3
Δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση για το PANDAS, έτσι οι γιατροί εκτιμούν τα συμπτώματα για να προσδιορίσουν εάν το έχει κάποιο παιδί. Σύμφωνα με το NIH, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: τικ, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, άγχος αποχωρισμού, αλλαγές στην ομιλία ή την γραφή, εναλλαγές στη διάθεση (στεναχωρημένη, ευερέθιστη) ή συμπεριφορές ΔΕΠΥ.
Το κλειδί σε αυτά τα συμπτώματα είναι ότι συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου που προκαλούν το PANDAS μιμούνται τα κανονικά κύτταρα του σώματος. Όταν τελικά το σώμα εντοπίζει τους εισβολείς, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα που επιτίθενται όχι μόνο στα βακτήρια, αλλά και στα κανονικά κύτταρα. Δυστυχώς, αυτή η αυτοάνοση αντίδραση προκαλεί χάος στον εγκέφαλο.
Πολλοί παιδίατροι δεν μπορούν να διαγνώσουν το PANDAS είτε γιατί δεν το γνωρίζουν, είτε γιατί γενικά θεωρούν ότι πρόκειται για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή τικ. Σύμφωνα με το Pandas Network, αν το προλάβει κανείς με αντιβιωτικά, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μέτρια ως σημαντικά. Ωστόσο, αν δεν ληφθεί θεραπεία, τότε μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια νοητική βλάβη.
Παρ’όλο που η διάγνωση της Riley έγινε όταν πήγαινε στο νηπιαγωγείο και πλέον πηγαίνει στην πέμπτη, πρέπει να συνεχίσει να παίρνει αντιβιωτικά σε καθημερινή βάση. Η περίπτωση της Josie απαιτεί θεραπεία ανοσοσφαιρίνης IV, η οποία δεν καλύπτεται από την ασφάλιση της. Η μητέρα της Josie είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θεωρούν τις θεραπείες του PANDAS πειραματικές, επομένως πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα τους.
Οι μαμάδες των κοριτσιών θέλουν να ενημερώσουν σχετικά με το PANDAS, ώστε οι γιατροί να πληροφορηθούν καλύτερα και να υπάρξουν θεραπείες. Δείτε στο βίντεο τις δράσεις τους. Χωρίς νευρολογική ή αιματολογική εξέταση, συχνά οι γιατροί δυσκολεύονται να κάνουν την σωστή διάγνωση. Σε μερικές περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μετά την λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, αλλά σε άλλες εμφανίζονται μήνες αργότερα.
Το ΝΙΗ σημειώνει ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά με τικ ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή PANDAS και ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν για τυχόν απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά ή την προσωπικότητα του παιδιού τους. Οι γιατροί θα προσδιορίσουν αν η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τα τικ είναι χειρότερα μετά την έκθεση σε βακτήρια στρεπτόκοκκου.