Απόστολος Βακάκης:«Τρύπια σαμπρέλα η ελληνική οικονομία» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Απόστολος Βακάκης:«Τρύπια σαμπρέλα η ελληνική οικονομία»

Απόστολος Βακάκης:«Τρύπια σαμπρέλα η ελληνική οικονομία»«Στην Ελλάδα πιάσαμε ταβάνι» ανέφερε ο ιδιοκτήτηςτης αλυσίδας Jumbο – «Είμαστε κακομαθημένος λαός,γι’ αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια».
Η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo για μία ακόμη χρήση κατάφερε να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις παρά το γεγονός ότι η αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται σε τέλμα. Οι επιδόσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο κάνουν τη διαφορά και αποτελούν πλέον το βασικό πεδίο δράσης της εταιρείας αφού όπως επισημαίνει και ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας κ. Απόστολος Βακάκης: «Η Ελλάδα έχει πιάσει ταβάνι».

Ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε τη χρήση 2016-2017 σε 681,34 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 131,01 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 6,88% και 8,4% αντίστοιχα σε σχέση με τη χρήση 2015-2016. Η διοίκηση θα μοιράσει συνολικό μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή (έχει ήδη μοιράσει προμέρισμα 0,18 ευρώ), δηλαδή περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα χρήση 2017-2018 ο κ. Βακάκης μιλώντας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών εκτίμησε πως οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 6%-9% και τα κέρδη θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. To περιθώριο μεικτού κέρδους θα είναι πτωτικό αλλά ελεγχόμενο. Οι επενδύσεις θα κυμανθούν και εφέτος μεταξύ 45 και 50 εκατ. ευρώ. Η Ρουμανία θα τρέξει με ρυθμούς 50%, η Βουλγαρία με 25% και η Κύπρος με 4%-5%, αλλά η Ελλάδα θα «χαλάσει» τον μέσο όρο.

Ο κ. Βακάκης χαρακτήρισε την ελληνική αγορά και την οικονομία σαν μια τρύπια σαμπρέλα. «Της βάζεις αέρα, αλλά μετά από λίγο τον χάνει». Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, το διάστημα 1η Ιουλίου 2017 έως 20 Αυγούστου 2017 ήταν καλό για την εταιρεία στην Ελλάδα, λόγω ίσως και του κλεισίματος της αξιολόγησης και του τουρισμού, αλλά μετά η... σαμπρέλα άρχισε να χάνει και η αύξηση εξανεμίστηκε. Η αλυσίδα σε επίπεδο ομίλου πέτυχε το πρώτο τρίμηνο αύξηση 12% αλλά ο κ. Βακάκης εκτιμά πως θα κλείσει σε επίπεδο χρήσης μεταξύ 6% και 9% που είναι και η πρόβλεψη της διοίκησης.

Ερωτηθείς για την οικονομία γενικότερα, ο κ. Βακάκης δεν μάσησε τα λόγια του: «Η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά πολιτισμικό. Είμαστε κακομαθημένος λαός, γι' αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια. Είμαστε πάντα εκτός στόχων αλλά αν δει κανείς τι πολιτικές ακολουθούνται δεν είναι έκπληξη ότι είμαστε εκτός στόχων. Πάντα θα είμαστε αν δεν αλλάξουμε».

Το μυστικό της επιτυχίας

Για το επιτυχημένο μοντέλο της Jumbo ο κ. Βακάκης επισήμανε: «Τη δεκαετία του '80 φτιάχναμε μαγαζιά για τους εαυτούς μας. Ερχόταν ο πατέρας και υποχρεωνόταν να πει όχι στο παιδί του αφού οι τιμές ήταν απαγορευτικές. Τα Jumbo άλλαξαν την αγορά. Κάναμε τον μπαμπά και τη μαμά ήρωα στα μάτια των παιδιών αφού ό,τι δουν μέσα στο μαγαζί μπορούν να τους το προσφέρουν. Kαι μέσα στην κρίση όμως δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια. Οταν οι γεννήσεις από 160.000 έχουν υποχωρήσει κάτω από 88.000 τον χρόνο, μια αλυσίδα παιχνιδιών στην Ελλάδα έπρεπε να ανασκουμπωθεί. Αλλάξαμε το μείγμα των πωλήσεων, παραμένοντας  όμως μια εταιρεία παιχνιδιών αφού τα προϊόντα που απευθύνονται στα παιδιά είναι το 1/3 του τζίρου».

Το 2017 το μείγμα των πωλήσεων της Jumbo είχε ως εξής: 32% είδη σπιτιού, 24% εποχιακά, 22% παιχνίδι, 8% ψιλικά, 6% βρεφικά είδη, 6% παιδικό βιβιλιοχαρτοπωλείο και 2% είδη γραφείου.

Ουσιαστικά ένα κατάστημα Jumbo είναι ένα υπερμάρκετ χωρίς φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά. Διατίθενται 40.000 προϊόντα με μέση τιμή πώλησης τα 4,99 ευρώ.

Το ομολογιακό

Για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα προτείνει η διοίκηση προς έγκριση στην ετήσια γενική συνέλευση ο κ. Βακάκης διευκρίνισε πως χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ τις επενδύσεις στη Ρουμανία και κατά το ήμισυ το cash flow. To δίκτυο στη Ρουμανία από 8 καταστήματα σήμερα θα φτάσει τα 25 την επόμενη πενταετία και θα απασχολεί 2.000 εργαζομένους. Παραδέχθηκε όμως ότι θα επέλθει μιας μορφής dilution στους υφιστάμενους μετόχους. Το ομολογιακό θα είναι επταετές, με χαμηλότερο κόστος από την ανοιχτή γραμμή δανεισμού που έχει σήμερα η εταιρεία με τις τράπεζες.

Οι διαφημίσεις

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κυρίως στα social media από τις τελευταίες διαφημίσεις της εταιρείας όπου στα καταστήματα ψωνίζουν ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Βακάκης τόνισε: «Εμείς δεν επικροτούμε ούτε αποδοκιμάζουμε καμία συμπεριφορά. Θέλουμε στα καταστήματά μας να έρχονται όλοι. Μιλάμε για τη Δημοκρατία της Χαράς. Η καμπάνια μας είναι φωτογραφίες από την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά».

Αποκάλυψε πως για τις διαφημίσεις δέχτηκε σκληρή κριτική ακόμη και από το στενό του περιβάλλον, ενώ στους τοίχους αρκετών καταστημάτων γράφτηκαν υβριστικά συνθήματα. Ο όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους αφού το κονδύλι για διαφημίσεις αντιπροσωπεύει το 2% του ετήσιου τζίρου, ή 14 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο

Κατά τις 30.6.2017 το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμούσε 73 καταστήματα. Από αυτά τα 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 8 στη Ρουμανία, ενώ ο όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr.

Επίσης, η εταιρεία μέσω συνεργασιών είχε στις 30.6.2017 παρουσία με 3 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo στην πΓΔΜ (FYROM), στην Αλβανία με 2 καταστήματα, στο Κόσοβο με 3 καταστήματα, με 2 καταστήματα στη Σερβία και με 1 στη Βοσνία.

Για την τρέχουσα χρήση στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν δύο νέα καταστήματα. Το ένα θα είναι στην Κατερίνη και το δεύτερο στη Μυτιλήνη ή στην Κρήτη.

Στη Ρουμανία αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα μέχρι τον Νοέμβριο στην πόλη Suceva, ενώ για τη χώρα έχει προγραμματιστεί η λειτουργία δύο ακόμη καταστημάτων ως το τέλος της χρήσης. tovima.gr