Τραμπ: «Ηλιθιότητα» μια απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Τραμπ: «Ηλιθιότητα» μια απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΟ Ισπανός πρωθυπουργός, που σήμερα λόγω της απουσίας του στις ΗΠΑ δεν θα παρίσταται στην εμπρηστική όπως προβλέπεται συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου για τον κυβερνητικό έλεγχο και όπου θα συζητηθεί ξανά το θέμα της Καταλωνίας, θεωρεί πως έχει επιτύχει τον στόχο του για διεθνή υποστήριξη απέναντι στην ανεξαρτησία, καθώς χθες εξασφάλισε τη συμπαράσταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μία εδραία θέση που είχε διατυπώσει και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε στον Ραχόι πως «η Ισπανία είναι μία μεγάλη χώρα που θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ενωμένη», πρόσθεσε ωστόσο πως έχει πληροφορηθεί για τη μεγάλη στήριξη που χαίρει το δημοψήφισμα και πως «παρόλο που ο Ραχόι διατείνεται πως δεν πάνε να ψηφίσουν», ο «κόσμος θα αντιταχθεί».
Ο Τραμπ δεν θέλησε να αναπτύξει περισσότερο τονίζοντας απλώς πως ακολουθεί «την εξέλιξη του ζητήματος», το οποίο είναι ένα θέμα «που εξελίσσεται εδώ κι αιώνες» κι επέμεινε πως θα επιθυμούσε να δει «την Ισπανία ενωμένη». Εάν υπήρχαν «εξαντλητικές έρευνες» θα «έβλεπε κανείς πως ο Καταλανικός λαός αγαπά τη χώρα του, αγαπά την Ισπανία και οι Καταλανοί δεν θα έφευγαν».
«Πιστεύω πως η Καταλωνία θα παραμείνει στην Ισπανία. Θα ήταν μία ηλιθιότητα εάν έφευγε», γιατί θα εγκατέλειπε «μία μεγάλη χώρα, όμορφη και με ιστορία».
Παρά την επιμονή των δημοσιογράφων προκειμένου ο Τραμπ να εκφρασθεί πιο λεπτομερώς όσον αφορά την Καταλωνία, ο Αμερικανός ηγέτης το μόνο που τους παραχώρησε ήταν η προτροπή προς τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία.
Εκείνος που αναφέρθηκε στις ερωτήσεις για την Καταλωνία, κατά τη συνήθη συνέντευξη Τύπου έξω από τον Λευκό Οίκο, ήταν φυσικά ο Ραχόι. Όσον αφορά την πιθανότητα το καταλανικό Κοινοβούλιο (Παρλαμέντ) να εξετάσει και να εγκρίνει μία μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας, μετά την 1η Οκτωβρίου, ο Ραχόι τη χαρακτήρισε «ένα αστείο», χωρίς όμως να προσδιορίσει ποια θα είναι τα μέτρα της κυβέρνησης.
«Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί, ή όχι, από το Παρλαμέντ. Θα είναι ένα αστείο όταν όλος ο κόσμος γνωρίζει πως δεν πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει κεντρική εφορευτική επιτροπή , ούτε οργανωτική ομάδα, ούτε ψηφοδέλτια, ούτε εκλογικά τμήματα…θα είναι ένα αστείο», τόνισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.
Για τον Ραχόι, την Κυριακή θα υπάρχει «κίνηση, θόρυβος», αλλά όχι ένα «δημοκρατικό, με τις ελάχιστες εγγυήσεις» δημοψήφισμα. «Και ευελπιστώ, εάν αυτό είναι δυνατόν, πριν την 1η Οκτωβρίου, ή εάν όχι αμέσως μετά, να υπάρξει μία νέα φάση όπου θα επικρατήσει ο νόμος, η δημοκρατία, ο διάλογος και η κοινή λογική», πρόσθεσε.
Ο Ραχόι θέλησε πάντως να υποβαθμίσει το ‘παράπλευρο’ ζήτημα που έχει προκύψει λόγω των χειρισμών του για την Καταλωνία, με την άρνηση του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV να συναινέσει στην πολιτική του απέναντι στο δημοψήφισμα, αποκλείοντας συνάμα κάθε πιθανότητα να υπάρξουν πρόωρες εκλογές.
Την ίδια στιγμή που οι δύο ηγέτες παραχωρούσαν τη συνέντευξη Τύπου, λίγο μακρύτερα, έξω από τον Λευκό Οίκο, μία εκατοστή Καταλανοί πραγματοποιούσαν διαδήλωση υπέρ του καταλανικού δημοψηφίσματος. iefimerida.gr