Στην κόψη του «ξυραφιού» η Εθνική μπάσκετ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Στην κόψη του «ξυραφιού» η Εθνική μπάσκετ

05s15fibaeurobasMε το ένστικτο της επιβίωσης και τη θέληση αποφυγής του πρόωρου και ταπεινωτικού αποκλεισμού από την πρώτη φάση του 40ού Ευρωμπάσκετ, η εθνική ομάδα θα δώσει σήμερα (20.00) και αύριο, δύο «τελικούς», κόντρα στην οικοδέσποινα του Α΄ ομίλου, Φινλανδία και τη σκληροτράχηλη Πολωνία. Στη διπλή δοκιμασία για τη διεκδίκηση μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων, η ελληνική ομάδα ηττήθηκε, έχοντας διαφορετική αγωνιστική εικόνα από τη Γαλλία (95-87) και την αήττητη και πρωτοπόρο Σλοβενία (78-72). Εχοντας μόνο μία νίκη επί της αποκλεισμένης Ισλανδίας, η Εθνική συνεχίζει, ουσιαστικά, την... προετοιμασία της στα επίσημα παιχνίδια του Ευρωμπάσκετ για να απορροφήσει την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και να εξαλείψει τις συνεχείς «αναταράξεις» στην απόδοσή της. Η ελληνική πρόκριση στους «16» μπορεί να επικυρωθεί με μία ακόμα νίκη στους δύο εναπομείναντες αγώνες και την κατάληψη της 4ης θέσης που θα φέρει αντίπαλο στους «16», την πρώτη ομάδα του αμφίρροπου δεύτερου ομίλου (Τελ Αβίβ) και χωρίς να υπάρχει η ομάδα-φόβητρο (Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία), ενώ εν συνεχεία θα αποφευχθεί στα προημιτελικά το «θηρίο» Ισπανία και θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο του 3ου ομίλου (Κλουζ).

Το ζητούμενο, όμως, είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι δυνατότητες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, εφόσον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δημιουργεί αναπάντητα –μέχρι τώρα– ερωτήματα για τη φερεγγυότητά του, αλλά του αναγνωρίζεται ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να νικήσει, αρχικά, τον κακό εαυτό του και εν συνεχεία τον επόμενο αντίπαλό του.

Η Εθνική είναι αποφασισμένη για τη νίκη και στα δύο παιχνίδια. Κάθε υπόνοια ή σκέψη επιλογής για τη θέση της στην τελική κατάταξη είναι απαγορευτική, όταν δεν έχει εξασφαλιστεί ο κύριος στόχος της πρόκρισης. Θεωρητικά και σύμφωνα με την εικόνα της ελληνικής ομάδας και των δύο αντιπάλων της στα προηγούμενα παιχνίδια, η Πολωνία έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας, αν και στην τελευταία αγωνιστική, θα παίξει, όπως και η Ελλάδα για την... ύπαρξή της στην τελική φάση. Σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών, κάθε πόντος ποιοτικής ανωτερότητας εξαλείφεται από την ψυχολογική υπέρβαση και το πάθος, ώστε το «θέλω» να βρεθεί ψηλότερα από το «μπορώ». Με αυτόν και μόνο τον γνώμονα καλείται να παίξει η εθνική ομάδα σήμερα και αύριο για να βρει λύσεις, ώστε να ξεπεράσει αισθητές αγωνιστικές αδυναμίες, όπως το ποσοστό ευστοχίας στα 3ποντα (18/61), την απουσία παίκτη που θα σκοράρει στις κρίσιμες φάσεις για τη νίκη, την ανισομερή απόδοση βασικών και παικτών του πάγκου.

Oι Φινλανδοί έχουν τραυματίες τους Κοϊβίστο και Ουίλσον, αλλά ενδεχομένως να παίξουν, όπως συνέβη και με τον 20χρονο σταρ Λάουρι Μαρκάνεν που έπαιξε 41΄, με ελαφρύ διάστρεμμα, κόντρα στους Πολωνούς, ενώ οι Σικάγο Μπουλς δεν παρενέβησαν, όπως οι Μιλγουόκι Μπακς για τον Αντετοκούνμπο... kathimerini.gr