Σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία: Οι πρώην πρόεδροι Λούλα και Ρούσεφ κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία: Οι πρώην πρόεδροι Λούλα και Ρούσεφ κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

AP Photo/Eraldo PeresΟ γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας απήγγειλε χθες κατηγορίες εναντίον δύο πρώην προέδρων, του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και της Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς και εναντίον άλλων στελεχών του Κόμματος Εργαζομένων (PT), για σύσταση συμμορίας.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας.

Ο εισαγγελέας Χοντρίγκου Ζανό ανέφερε στο κατηγορητήριο ότι οκτώ μέλη του PT, συμπεριλαμβανομένων του Λούλα και της Ρουσέφ, φέρονται να διέπραξαν σειρά κακουργημάτων όπως η σύσταση καρτέλ, η παθητική διαφθορά και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον της Ρουσέφ, η οποία παραπέμφθηκε σε δίκη και καθαιρέθηκε από την προεδρία το 2016 μετά την καταδίκη της για παρουσίαση ψευδών στοιχείων για τα δημοσιονομικά.

Με βάση το κατηγορητήριο έκτασης 230 σελίδων που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Λούλα φέρεται να ήταν επικεφαλής της «εγκληματικής οργάνωσης» που συστήθηκε.

Ο Λούλα, ο οποίος παραμένει ακόμη ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Βραζιλία, καταδικάστηκε ήδη σε ποινή κάθειρξης για διαφθορά, κάτι που ενδέχεται να του στερήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2018, αν ηττηθεί στην έφεση που έχει υποβάλει. Ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με άλλες τέσσερις δίκες για διαφορά. iefimerida.gr