Σαρώνει η κακοκαιρία: Βάλτος η Σαμοθράκη, βούλιαξε η δυτική Θεσσαλονίκη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Σαρώνει η κακοκαιρία: Βάλτος η Σαμοθράκη, βούλιαξε η δυτική Θεσσαλονίκη

Σαρώνει η κακοκαιρία: Βάλτος η Σαμοθράκη, βούλιαξε η δυτική ΘεσσαλονίκηΠοτάμια οι δρόμοι και τέσσερις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική είναι η εικόνα της νύχτας σε Εύοσμο, Αμπελοκήπους και Μενεμένη - Αγώνας δρόμου στη Σαμοθράκη για να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι - Δείτε βίντεο με την καταστροφή του δημαρχείου

Μετά τη θεομηνία στη Σαμοθράκη και τις εκτεταμένες καταστροφές σε όλο το νησί, κυρίως στο οδικό δίκτυο και στο Κέντρο Υγείας, το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης ήρθε η σειρά της δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι ουρανοί άνοιξαν και η ισχυρή νεροποντή μετέτρεψε δεκάδες δρόμους σε ποτάμια, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τέσσερις περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων.

Οι καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν και σήμερα περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογική Υπηρεσίας, θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, εκτός από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου η κακοκαιρία πέρασε τις προηγούμενες ημέρες. 


Επίσης, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 10 έως 22 στη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 23 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 27 στη Δυτική Ελλάδα, από 15 έως 25 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 12 έως 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 17 έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. 

Ρεκόρ ύψους βροχής είχαμε την περασμένη Δευτέρα στη Σαμοθράκη. Μέσα σε μόλις τρεις ώρες έπεσαν 274 χιλιοστά βροχής (τόνοι νερού ανά στρέμμα), τα οποία αντιστοιχούν στο μισό της ετήσιας ποσότητας βροχής που αναλογεί στο νησί της Σαμοθράκης, λέει στο «Έθνος» ο μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρος Ντάφης. 

Θεσσαλονίκη


Στο έλεος ισχυρών κεραυνών και έντονης βροχόπτωσης βρέθηκαν τη νύχτα περιοχές των δήμων Ευόσμου και Αμπελοκήπων - Μενεμένης, όπου δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Δείτε το βίντεο από την περιοχή του Ευόσμου...

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 120 κλήσεις από αυτές τις περιοχές. Σε τέσσερις περιπτώσεις, άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί λόγω της ορμής του νερού στα αυτοκίνητά του και οι πυροσβέστες επενέβησαν και τους οδήγησαν σε ασφαλή σημεία. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα. Επίσης, η υπηρεσία σε 13 περιπτώσεις προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων, κυρίως από υπόγεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι επί ώρες η κυκλοφορία ήταν αδύνατη σε δρόμους του Ευόσμου, του Κορδελιού και του Δενδροποτάμου, ενώ μεγάλος όγκος νερού συγκεντρώθηκε στην οδό Μοναστηρίου και στα ΚΤΕΛ Μακεδονία. Επίσης, σε διάφορα σημεία της δυτικής Θεσσαλονίκης  έπεσαν δέντρα πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. 


Σαμοθράκη 

Λάσπη, χώματα και πέτρες είναι αυτό που συναντά κανείς με το που θα φτάσει στο νησί. 

Οι καταστροφές, ειδικά στη Χώρα είναι ανυπολόγιστες, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, «κατέβηκε το βουνό». Ένας τοίχος του δημαρχείου έχει καταρρεύσει, ενώ οι λάσπες μπήκαν στο κτίριο και κατέστρεψαν όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ωστόσο ο δήμαρχος έχει παραδεχθεί ότι το δημαρχείο είναι κτισμένο πάνω σε ρέμα.

Συγκλονιστικό βίντεο με τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο δημαρχείο της Σαμοθράκης έχει αναρτήσει χρήστης του Facebook που βρέθηκε στο νησί. Το βίντεο δείχνει τον τοίχο του δημαρχείου που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά και τη λάσπη που έχει καταστρέψει τα πάντα, ακόμη και το γραφείο του δημάρχου.

Δείτε το βίντεο

 

 Στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, 
έχει καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, καθώς και η αποθήκη φαρμάκων από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Αυτή την ώρα η λειτουργία του Κέντρου Υγείας έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα ιατρεία.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και του στρατού, επιχειρούν στο νησί ώστε να κατορθώσουν να ανοίξουν οι δρόμοι, καθώς το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα. 

Επιπλέον σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με το νερό, καθώς το δίκτυο ύδρευσης υπέστη σοβαρές βλάβες. Αυτές αναμένεται να αποκατασταθούν άμεσα, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, όμως και πάλι, το νερό δεν θα είναι πόσιμο, λόγω της λάσπης και των φερτών υλικών που έχουν μπει στο δίκτυο.

Όσον αφορά τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου  θα λειτουργήσουν το Γυμνάσιο – Λύκειο, το Δημοτικό σχολείο Καμαριώτισσας, το Νηπιαγωγείο Καμαριώτισσας και ο Παιδικός Σταθμός. Δεν θα λειτουργήσει: το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο του Λακκώματος καθώς επίσης και το Νηπιαγωγείο της Χώρας.

Δείτε φωτογραφίες των κατεστραμμένων δρόμων του νησιού από το evros24.gr