Προσφυγές ξανά κατά της νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Προσφυγές ξανά κατά της νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Πηγή φωτό: AP/Alex BrandonΟργανώσεις προάσπισης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μεταναστών ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της νέας εκδοχής της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που παρουσίασε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τη νέα αυτή προσφυγή κατέθεσε η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) μαζί με άλλες οργανώσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πολιτείας Μέριλαντ.

Σύμφωνα με την ACLU, η νέα εκδοχή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ, βάσει της οποίας απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος πολιτών οκτώ χωρών, εξακολουθεί να κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων.

Το νέο διάταγμα παρουσιάστηκε την Κυριακή το βράδυ από τον Λευκό Οίκο και απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών οκτώ χωρών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι χώρες αυτές είναι η Υεμένη, η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν, η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα και το Τσαντ. Βάσει του νέου διατάγματος απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, που κατηγορούνται ότι δεν συνεργάζονται επαρκώς στη διαδικασία παροχής βίζας.

«Η νεότερη ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Τραμπ εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά μια απαγόρευση που έχει στόχο τους μουσουλμάνους και σίγουρα κάνει διακρίσεις με βάση την καταγωγή, κάτι που είναι παράνομο», επεσήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της ACLU Άντονι Ρομέρο σε ανακοίνωσή του.

«Η προσθήκη μερικών Βορειοκορεατών και μιας μικρής ομάδας αξιωματούχων της Βενεζουέλας δεν κρύβει το προπατορικό αμάρτημα της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Ρομέρο.

«Θα δούμε τον πρόεδρο Τραμπ στο δικαστήριο, ξανά», τόνισε.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση που θέλει να περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προκαλέσει μια μεγάλη δικαστική διαμάχη. Η δεύτερη εκδοχή του διατάγματος ήταν αντικείμενο προσφυγών ενώπιον πολλών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και εφετείων και ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί στις 10 Οκτωβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ωστόσο τη Δευτέρα το Ανώτατο ακύρωσε την προγραμματισμένη συνεδρίαση, ζητώντας από τις δύο πλευρές να απαντήσουν στο ερώτημα αν η προσφυγή είναι ξεπερασμένη με δεδομένο ότι υπάρχει τρίτη εκδοχή του διατάγματος. iefimerida.gr