Νέα πρόκληση: Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει διηπειρωτικό πύραυλο στις ακτές - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα πρόκληση: Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει διηπειρωτικό πύραυλο στις ακτές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: APΈνας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, γράφει σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Ναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά ξεκίνησε η Σεούλ

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στον βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Ψήφισμα για νέες κυρώσεις προωθούν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προωθούν ένα ψήφισμα με νέες τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, για την έκτη και πιο ισχυρή έως τώρα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε. Παράλληλα όμως η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ουσιαστικά ότι η υπομονή της εξαντλείται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει επτά φορές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ από το 2006, όταν πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της. Ομως, μέχρι τώρα αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα, όπως σημείωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει νέο ψήφισμα με κυρώσεις, το οποίο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα. Ομως, η Κίνα και η Ρωσία αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για να εκτονωθεί η κρίση.

«Ικετεύει για πόλεμο ο Κιμ»

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ικετεύει για πόλεμο», είπε η Χάλεϊ στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ηταν η δεύτερη συνεδρίαση για τη Β. Κορέα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και η δέκατη φέτος. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα δεν απείλησε με μονομερή στρατιωτική δράση εκ μέρους της Ουάσινγκτον, σημειώνουν οι New York Times. Τόνισε όμως ότι «έχει έρθει η ώρα να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα, προτού είναι πολύ αργά».

«Οι ΗΠΑ ποτέ δεν θέλουν τον πόλεμο. Δεν τον θέλουμε ούτε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι άνευ ορίων», υπογράμμισε η Αμερικανίδα. «Ουσιαστικά, η Βόρεια Κορέα χαστούκισε στο πρόσωπο τη διεθνή κοινότητα που της ζήτησε να σταματήσει. Τελείωσε ο καιρός των ημίμετρων. Μόνο οι ισχυρότερες κυρώσεις θα μας επιτρέψουν να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσω της διπλωματίας. Αρκετά!», είπε ακόμη μεταξύ άλλων.

Τον προηγούμενο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας αυστηροποίησε τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Εκτοτε όμως η Πιονγιανγκ πραγματοποίησε μία από τις πιο προκλητικές πυραυλικές δοκιμές των τελευταίων ετών, εκτοξεύοντας πύραυλο που πέρασε πάνω από ιαπωνικό έδαφος, ενώ την Κυριακή έκανε την πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή.

«Παρά τις προσπάθειές μας τα τελευταία 24 χρόνια, το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας είναι πιο προηγμένο και επικίνδυνο από ποτέ. Τώρα εκτοξεύουν πυραύλους στον ιαπωνικό ενάεριο χώρο. Τώρα, έχουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Τώρα ισχυρίζονται ότι έκαναν δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Και σήμερα υπήρξαν αναφορές ότι το καθεστώς προετοιμάζει την εκτόξευση ενός ακόμη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου», ανέφερε η Χάλεϊ.

Γαλλία: «Παγκόσμια απειλή ο Κιμ»

Ο Κόρο Μπέσο, ο Ιάπωνας πρεσβευτής στον ΟΗΕ, τόνισε ότι ο κίνδυνος της Βόρειας Κορέας έχει φτάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου και αποτελεί «θανάσιμη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου». Ο Νοτιοκορεάτης πρεσβευτής, Τσο Τάε-γιουλ κάλεσε για την επιβολή «αληθινά σκληρών μέτρων, τα οποία θα είναι πραγματικά επώδυνα για την Πιονγιάνγκ», μεταξύ άλλων μπλοκάροντας τη ροή χρημάτων που ενδεχομένως χρηματοδοτούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Υπέρ των νέων κυρώσεων τάχθηκε και το Παρίσι. «Δεν είναι πλέον θέμα περιφερειακής απειλής, πρόκειται για παγκόσμια απειλή», είπε ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Δεν είναι πλέον εικονική, αλλά επικείμενη η απειλή. Οχι απλά σοβαρή πλέον, αλλά υπαρξιακή απειλή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Προσβλητική η πρόταση της Κίνας»

Από την άλλη, η Κίνα και η Ρωσία κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Κινέζος πρεσβευτής, Λιού Τζιεγί, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς μιλάμε, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο». Τόνισε την ανάγκη για διάλογο και για διπλωματική λύση και συμπλήρωσε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στη χερσόνησο.

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν στο σχέδιο Κίνας- Ρωσίας, που καλεί τη Β. Κορέα να αναστείλει τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, με αντάλλαγμα να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ- Νότιας Κορέας.

Η Χάλεϊ χαρακτήρισε προσβλητική αυτή την πρόταση. «Οταν ένα αδίστακτο καθεστώς σε σημαδεύει με ένα πυρηνικό όπλο και έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, δεν παίρνεις μέτρα για να χαλαρώσεις την άμυνά σου. Κανένας δεν θα το έκανε αυτό. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία είπε ότι θα μελετήσει τη νέα αμερικανική πρόταση για κυρώσεις, υπογράμμισε ξανά όμως ότι από μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν θα επιλύσουν την κρίση. «Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να καθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι και να αναζητήσουν μία πολιτική λύση», σχολίασε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια.

Υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων η Μέρκελ

Σύμφωνη με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ εμφανίστηκε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και από κοινού καταδίκασαν τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ενώ κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταλήξει γρήγορα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί μια νέα και απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ταχέως επιπλέον και αυστηρότερες κυρώσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα η Μέρκελ δήλωσε στον Τραμπ ότι το Βερολίνο θα πιέσει για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ εντός της ΕΕ.

«Ο στόχος είναι να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση», κατέληξε ο Ζάιμπερτ. iefimerida.gr