Μητσοτάκης: Συνταγματική αναθεώρηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μητσοτάκης: Συνταγματική αναθεώρηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Να μπει τέλος στο κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τον Κων/νο Μητσοτάκη / Φωτογραφίες: Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣΓια το σκοπό αυτό ζήτησε να γίνει συνταγματική αναθεώρηση ώστε να επιτραπεί η ίδρυση «μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας προλογίζοντας την εκδήλωση στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ζήτησε αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία, όπως είπε, θα του προσδώσει μεγαλύτερη αυτονομία και εξωστρέφεια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε εκ νέου αιχμές για τις πρόσφατες αλλαγές που πέρασε το υπουργείο Παιδείας για κατάργηση της αριστείας στην επιλογή των σημαιοφόρων στο Δημοτικό.
Η οργανωμένη κοινωνία οφείλει «να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα», διαφορετικά «οδηγούμαστε μοιραία στην ισοπέδωση» επεσήμανε.
Παράλληλα, σε μια ειρωνική αναφορά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: Εάν κάποιοι δεν αντέχουν τη λέξη «αριστεία» μπορούν να χρησιμοποιήσουν παλαιότερους όρους, όπως «προκοπή» ή «αξιοσύνη».
Την εκδήλωση, με θέμα «Η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του Αύριο», διοργάνωσαν το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τρία χαρακτηριστικά της αρχαίας δημοκρατίας που είναι πάντα επίκαιρα:
  • Το πρώτο είναι η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων. Ένας από τους λόγους της κρίσης της χώρας μας, είπε, είναι η αδυναμία ταύτισης του ατομικού με το συλλογικό συμφέρον. Η συμμετοχή στα κοινά είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Το σημαντικότερο αξίωμα είναι αυτό του πολίτη. Η δημοκρατία θέλει ενεργούς σκεπτόμενους και ενημερωμένους πολίτες. Αυτοί θα στέκονται απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Η ανάκαμψη της πατρίδας δεν θα έλθει ούτε από τις ελίτ ούτε από κάποιον μεσσία αλλά από την αφύπνιση των πολιτών που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας. Των πολιτών που σήμερα δεν βρίσκουν κανένα λόγο συμμετοχής στα κοινά. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό των κομμάτων όπως και για την τήρηση του Συντάγματος.
  • Το δεύτερο στοιχείο, είπε, είναι η εξωστρέφεια που χαρακτήριζε την αρχαία Ελλάδα και που οδήγησε σε ατομική και συλλογική ευημερία. Υπογράμμισε δε ότι σήμερα είναι καθοριστική ανάγκη να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, ελεύθερο, ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα και να προχωρήσουμε στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.
  • Το τρίτο μήνυμα είπε είναι η αντίληψη των αρχαίων για την αριστεία. Θεμέλιο της αρχαίας δημοκρατίας ήταν η πολιτική ισότητα όλων των πολιτών, ωστόσο τα ξεχωριστά έργα ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης τιμής. Κάποιοι σήμερα θεωρούν ότι η προσπάθεια για αριστεία προάγει ατομικές συμπεριφορές. Όμως κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η δημοκρατία είναι ανθρώπινο δημιούργημα, και γι αυτό έχει ατέλειες και πρέπει να προσαρμόζεται. Η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα είναι της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης τμημάτων που ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στον φανατισμό. Πρόκληση είναι και η συγκέντρωση οικονομικής ισχύος στα χέρια λίγων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο συντελούνται αλλαγές, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ένας ιστορικός κύκλος κλείνει και ο σύγχρονος κόσμος που ανοίγεται προκαλεί σε πολλούς περισσότερο φόβο παρά ελπίδα. Είναι παράδοξο ότι ενώ οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη πληροφορία, συντελείται μία κρίση εκπροσώπησης, κάτι που οδήγησε στην έξαρση του δημαγωγικού λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός είναι μία φάση από την οποία δεν ξέφυγε η χώρα μας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η κλασσική σκέψη μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα κορυφαία στιγμιότυπα από την πολιτική του διαδρομή αλλά και σκηνές από την οικογενειακή του ζωή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την συγκίνηση του γιατί ήταν και η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την ίδρυση της έδρας με το όνομά του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2005 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την είχε χαρακτηρίσει μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.
Σκοπός της έδρας είναι η ανάδειξη της σημασίας της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας στην παγκόσμια ιστορία. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ταύτισε το όνομά του με μία πανεπιστημιακή έδρα σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.
Αναφέρθηκε στην συμβολή της οικογένειας του 'Αγγελου Τσακόπουλου δίχως της στήριξη της οποίας η ίδρυση δεν θα ήταν δυνατή. "Η στήριξή τους είναι ανεκτίμητη, τους είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας στην Δημοκρατία του αύριο και την συμβολή της στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού, ανέπτυξε στην ομιλία του ο κάτοχος της έδρας, καθηγητής κ. Josiah Ober. Με την ομιλία μάλιστα εγκαινίασε ένα ετήσιο κύκλο διαλέξεων. Στο ξεκίνημα αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένας μεγάλος πολιτικός που δεν συμβιβάστηκε και δεν παραδόθηκε στις πιέσεις.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, η οικογένεια Μητσοτάκη, καθώς και στενοί φίλοι, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας. Επίσης αρκετοί πρώην βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου.
iefimerida.gr