Ενατος γύρος κυρώσεων κατά Βόρειας Κορέας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ενατος γύρος κυρώσεων κατά Βόρειας Κορέας

13s11onΤον ένατο γύρο κυρώσεων από το 2006 επέβαλε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εις βάρος της Βόρειας Κορέας, η οποία αντέδρασε υποσχόμενη αντίποινα κατά των ΗΠΑ. Στο εξής οι εξαγωγές υφασμάτων, πολύτιμη πηγή εισοδήματος για τη Βόρεια Κορέα, απαγορεύονται, ενώ μειώνονται οι ποσότητες πετρελαιοειδών που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.

Το αρχικό ψήφισμα που πρότειναν οι ΗΠΑ ήταν σκληρότερο, αλλά τροποποιήθηκε έπειτα από παρέμβαση της Κίνας και ψηφίστηκε ομόφωνα. «Είναι ένα μικρό βήμα, αυτές οι κυρώσεις δεν είναι τίποτα μπροστά σε ό,τι πρέπει να γίνει στο τέλος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν ξέρω αν θα έχουν επίπτωση, αλλά σίγουρα ήταν ωραίο που πήραμε ψήφο με 15 - 0».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει διαδοχικούς γύρους κυρώσεων ως απάντηση στο πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, προγράμματα που η Πιονγιάνγκ δεν διακόπτει γιατί τα θεωρεί απαραίτητα για την επιβίωση του καθεστώτος. Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Χαν Τάε Σογκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «φλέγονται για πολιτική, οικονομική και στρατιωτική αντιπαράθεση».

Λίγο πριν από το ψήφισμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στραφούν, αν χρειαστεί, και κατά της Κίνας. Ο Μνούτσιν είπε ότι αν η Κίνα δεν επιβάλει νέες κυρώσεις, «θα επιβάλουμε και σε αυτούς επιπλέον κυρώσεις και θα τους αποκλείσουμε από το αμερικανικό και το παγκόσμιο δολαριακό σύστημα». Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες και άλλες εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα. kathimerini.gr