Αναβάλλει το «λουκέτο» στις Σκουριές η Eldorado Gold - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Αναβάλλει το «λουκέτο» στις Σκουριές η Eldorado Gold

22s23metlrΤην απόφασή της να μην προχωρήσει προς το παρόν σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει για σήμερα, ανακοίνωσε χθες η Eldorado Gold, την οποία συνδέει με την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση και επιτυχή για την εταιρεία αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμά της να θέσει τα έργα της σε κατάσταση συντήρησης αλλά και να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της. Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα επαφών που έλαβαν χώρα χθες μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την πίεση και της δυναμικής πορείας διαμαρτυρίας περίπου 1.000 εργαζομένων που έφτασαν χθες στην Αθήνα. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διέψευσε χθες ότι υπήρξε επικοινωνία του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστον Τριντό με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» κ. Δημήτρης Δημητριάδης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είχε και ο ίδιος την ίδια πληροφόρηση. Την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με την Εldorado προς άρση του αδιεξόδου μετέφερε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, ο γ.γ. Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος. Σύμφωνα μάλιστα με τους εργαζομένους, ο διάλογος θα ξεκινήσει μόλις επιστρέψει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης από την Κρήτη.

Η διαιτησία συνεχίζεται

Ανεξάρτητα, πάντως, από τον διάλογο και την έκβασή του και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι η διαιτησία θα συνεχιστεί κανονικά. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι επίμαχο θέμα των δύο πλευρών είναι η άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης της μονάδας εμπλουτισμού των Σκουριών, με την Eldorado να έχει ανακοινώσει επισήμως ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης ανεξάρτητα από τη διαιτησία και τον κ. Σταθάκη να έχει δηλώσει επίσημα ότι η αδειοδοτική διαδικασία των Σκουριών «παγώνει» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο εξέδωσε μια σειρά από καιρό εκκρεμών αδειών ρουτίνας για το project της Ολυμπιάδας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποφασίσαμε προσωρινά να αναβάλουμε την απόφαση να θέσουμε τις εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης», δήλωσε ο επικεφαλής της Eldorado κ. Τζορτζ Μπερνς. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Η Eldorado στην ανακοίνωσή της επίσης αναφέρει ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό κράτος βάσει ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Την παραμονή της Eldorado χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί χρειάστηκε τόσος χαμένος χρόνος, διεθνής διασυρμός και πιέσεις για να γίνουν τα αυτονόητα;». kathimerini.gr