Σεισμός 8 Ρίχτερ έπληξε το Μεξικό - Πέντε νεκροί και μικρό τσουνάμι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Σεισμός 8 Ρίχτερ έπληξε το Μεξικό - Πέντε νεκροί και μικρό τσουνάμι

Σεισμός 8 Ρίχτερ έπληξε το Μεξικό - Πέντε νεκροί και μικρό τσουνάμιΣεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά των νότιων ακτών του Μεξικού αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα - ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,4 βαθμών. 

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι,  σημειώθηκε τσουνάμι ύψους 70 εκατοστών και υλικές ζημιές σε κάποια κτίρια, μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο όπου οι διασώστες ερευνούν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. 

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε πανικό στους πολίτες, που βγήκαν στους δρόμους τρέχοντας, σύμφωνα με μαρτυρία του Reuters. Σε κάποιες γειτονιές σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση, ενώ τζάμια έσπασαν στο αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικού.

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 123 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιαπάν και το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 70 χιλιόμετρα. Ο σεισμός σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Τσιάπας. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μανουέλ Βελάσκες. Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Πολιτεία Ταμπάσκο. 

Ο σεισμός ήταν πιο ισχυρός από τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ανθρώπων και κατέστρεψε πολλά κτίρια στην πρωτεύουσα του Μεξικό, όμως σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές οι υλικές ζημιές στην πρωτεύουσα είναι περιορισμένες. 

Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι το μέγιστο ύψος των κυμάτων του οποίου έφτασε τα 70 εκατοστά, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού. Προειδοποίησε, όμως, ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα. 

Στις Φιλιππίνες, 14.000 χιλιόμετρα μακριά, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών έθεσε τις ανατολικές ακτές της χώρας σε κατάσταση συναγερμού. Δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνση του πληθυσμού, όμως οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία. 

Στο νότιο τμήμα του Μεξικού κάποια κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο όπου οι διασώστες ερευνούν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. 

Το USGS έχει καταγράψει πολλούς μετασεισμούς μεγέθους από 4,3 ως 5,7 βαθμούς. 
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για τυχόν ζημιές, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα, ούτε στο διυλιστήριο Σαλίνα Κρους που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το επίκεντρο του σεισμού. 


Σύμφωνα με την προειδοποίηση, μέσα στις επόμενες τρεις ώρες μπορεί να χτυπήσει τσουνάμι ακτές του Μεξικού, την Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κόστα Ρίκα, την Νικαράγκουα, τον Παναμά, την Ονδούρα και το Εκουαδόρ.





Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία «τα πρωτόκολλα της πολιτικής προστασία» εξαιτίας της ισχύος της σεισμικής δόνησης.