Μάχη με τις φλόγες στα Καλύβια -Canadair & ελικόπτερα περιόρισαν τη φωτιά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Μάχη με τις φλόγες στα Καλύβια -Canadair & ελικόπτερα περιόρισαν τη φωτιά

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣΟλονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανάβυσσο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά η οποία καίει από τις πέντε περίπου το απόγευμα της Δευτέρας, σε δασική έκταση στον Άγιο Παντελεήμονα, στον λόφο Σκορδί.
Από την άλλη, το μέτωπο της Σαρωνίδας που ήταν και το πιο ανησυχητικό καθώς έκαιγε κοντά σε σπίτια είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Καθόλη της διάρκεια της προσπάθειάς τους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν αντίπαλο το δύσβατο της περιοχής, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους που έκαναν δύσκολο το έργο τους.
«Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων, και το ανάγλυφο του εδάφους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα επικίνδυνα ενεργά μέτωπα, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της», ανέφερε χθεςσε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν άσκοπές μετακινήσεις, με τις οποίες μπορεί να δυσχεράνουν το έργο των πυροσβεστών.
Λίγο μετά τις 11 το βράδυ μάλιστα η φωτιά έφτασε μέχρι την παραλιακή στη Σαρωνίδα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο το μέτωπο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Παρόλα, αυτά καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και παρά το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε κοντά σε σπίτια δεν εφησύχασε τις πυροσβεστικές δυνάμεις που συνέχισαν την προσπάθεια δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.
Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.Παράλληλα, χθες μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 6 ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού, ενώ σήμερα Τρίτη νωρίς το πρωί ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση των εναέριων μέσων με 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα να κάνουν χαμηλές πτήσεις στην περιοχή βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, που βρίσκεται αυτή την ώρα μακριά από κατοικημένη περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 17:00 της Δευτέρας από τα Καλύβια Θορικού και γρήγορα εξαπλώθηκε προς νότο, βοηθούμενη από τους δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμου. Αν και μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε από οικόπεδό στην οδό Τενέδου στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν ελιές και σκουπίδια.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα Τρίτη 01 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. iefimerida.gr