Δεν θα αλλάξει πολύ το επίπεδο φορολογίας μετά το Brexit - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Δεν θα αλλάξει πολύ το επίπεδο φορολογίας μετά το Brexit

Δεν θα αλλάξει πολύ το επίπεδο φορολογίας μετά το BrexitΤο Brexit θα φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή των Βρετανών, αλλά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει και πολύ τον τρόπο με τον οποίον φορολογούνται μέχρι στιγμής. Αυτό τόνισε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, που εκτίμησε ότι η φορολογία δεν θα πέσει πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, όμως, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Βρετανία ίσως χρειαστεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο για να παραμείνει ανταγωνιστική στην περίπτωση που αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς να έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία για την πρόσβαση στην αγορά.

Ο Χάμοντ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα της περασμένης χρονιάς, θεωρείται υπέρμαχος ενός σχετικά «ήπιου Brexit», μια στάση που κάποιες φορές τον έφερε αντιμέτωπο με συναδέλφους του υπουργούς που επιθυμούν ένα πιο ξεκάθαρο διαζύγιο από την ένωση.

Τα μηνύματα από υψηλόβαθμους υπουργούς για βασικά θέματα, όπως το εάν μπορεί να συνεχιστεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων μετά το Brexit, έχουν υπάρξει αντιφατικά, με τις διαφορές να έρχονται στο φως από τότε που το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χάμοντ ερωτήθηκε εάν η Βρετανία θα παίξει το χαρτί της μείωσης φόρων για να παραμείνει οικονομικά ελκυστική μετά το Brexit.

«Συχνά λέγεται ότι το Λονδίνο θα εξετάσει να προχωρήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις. Δεν είναι αυτό το σχέδιό μας ή το όραμά μας για το μέλλον», απάντησε ο Χάμοντ. «Το ύψος του φόρου που αντλούμε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου και νομίζω ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό μόντέλο που θα είναι σαφώς ευρωπαϊκό».

Ο Χάμοντ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την προοπτική του να μεταφέρουν οι τράπεζες μέρος των δραστηριοτήτων τους μετά το Brexit από το Σίτι του Λονδίνου, σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο. Για το θέμα αυτό απάντηση ότι θα είναι «πολύ επικίνδυνο για την Ευρώπη» να κατακερματιστεί η αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που εδρεύει στο Σίτι, το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό στοιχείο των οικονομιών της Βρετανίας και της Ευρώπης.

«Ο μεγάλος νικητής δεν θα είναι το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη, αλλά η Νέα Υόρκη. Ας μην έχουμε αυταπάτες: οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν θα κατακερματίσουν τις δραστηριότητές τους μεταξύ των διαφορετικών χωρών», δήλωσε ο Χάμοντ.

Υπογράμμισε, μάλιστα: «Είτε θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα, είτε θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους πίσω στη Wall Street, που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ της απορρύθμισης και της μείωσης φόρων». newsbeast.gr