Τι είχε εξαγγείλει ο Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ,τι (δεν) έγινε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Τι είχε εξαγγείλει ο Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ,τι (δεν) έγινε

ti-eixe-eksaggeilei-o-tsipras-stin-persini-dethti-den-egineΟκτώ εξαγγελίες και υποσχέσεις συμπεριέλαβε στην περυσινή του ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι...οκτώ έπεσαν στο κενό.

Σε λίγες ημέρες, θα φανεί αν τα περυσινά «παθήματα» θα γίνουν φέτος μαθήματα.

Όσοι είχαν παρακολουθήσει είτε από το Βελίδειο είτε από τηλεοράσεως τον Αλέξη Τσίπρα στα περυσινά εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ θα τον θυμούνται να δεσμεύεται για τη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους μη προνομιούχους ιδιοκτήτες ή το πάγωμα των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Όπως ουδέποτε υλοποιήθηκε ο στόχος για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά και η οριστικοποίηση των μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ξεσκονίζοντας την περυσινή ομιλία του πρωθυπουργού, έρχονται στην επιφάνεια και οι οκτώ περυσινές αναφορές που παραμένουν στον αέρα.  

1.       Στα εργασιακά ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα περισσότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κατά τη διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση όμως, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν αποκαταστάθηκαν ενώ είναι αμφίβολο αν θα γίνει κάτι τέτοιο και μετά το τέλος του 3ου μνημονίου δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2018.

2.       Τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες του προϋπολογισμού ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες για νέα φορολογικά βάρη. Έκτοτε καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, καταργήθηκε η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση ενώ ψηφίστηκε και η κατακόρυφη μείωση του αφορολογήτου που θα επιφέρει επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ σε μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους.

3.       Υποσχέθηκε τη θέσπιση «λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών χωρίς δυνατότητας κατάσχεσης» κάτι το οποίο ουδέποτε έγινε. Αντίθετα, με την κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και την δέσμευση έως και 1000 τραπεζικών λογαριασμών ανά εργάσιμη ημέρα από την ΑΑΔΕ, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων έγινε ακόμη πιο δυσχερής.

4.       Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε και πέρυσι για αντικατάστασή του ενώ υποσχέθηκε ότι μέσα στο 2017 θα υπάρξει επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα. Καμία ελάφρυνση δεν έγινε και τα εκκαθαριστικά που θα σταλούν ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα είναι ακριβώς τα ίδια με πέρυσι.

5.       Στα χαρτιά έμεινε και η πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού για «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι τώρα, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι –οι οποίοι ήδη από τις αρχές του χρόνου πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το δηλωθέν εισόδημά τους- δεν έχουν δικαίωμα ούτε στην υγειονομική περίθαλψη.

6.       «Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το υψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%» είπε πέρυσι ο πρωθυπουργός. Η χώρα δεσμεύτηκε ήδη με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.

7.       Ο στόχος που περιγράφηκε πέρυσι για οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παραμένει ανολοκλήρωτος ενώ, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη μέχρι και τον Αύγουστο του 2018.

8.       Στον αέρα είναι και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ την οποία επίσης έθεσε πέρυσι ως στόχο ο κ. Τσίπρας.

Τα σημερινά ραντεβού Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη 

Ο πρωθυπουργός  θα συναντηθεί σήμερα στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την ομιλία στην τελετή εγκαινίων της 82ης Διεθνούς Εκθεσης, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 9ης Σεπτεμβρίου.