Πόσο θα κόστιζε σήμερα μια μεταγραφή του Πελέ ή του Μαραντόνα; - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Πόσο θα κόστιζε σήμερα μια μεταγραφή του Πελέ ή του Μαραντόνα;

Βρετανοί αναλυτές πήραν χαρτί και μολύβι και έκαναν τους υπολογισμούς.

Έως και 10 χρόνια πριν, η συζήτηση σχετικά με τα ποσά που δίνοταν για μεταγραφές ήταν ως εξής: «Μας πώς γίνεται ένας ποδοσφαιριστής, όσο ταλαντούχος και αν είναι, να παίρνει σε μία εβδομάδα όσα βγάζει ένας κορυφαίος γιατρός σε ένα χρόνο. Μα είναι ίδια η συνεισφορά τους στην κοινωνία;»

Πλέον όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει, η μεταγραφή του Μπέιλ το 2013, αυτή του Πογκμπά το 2016 και, φυσικά, η αγορά του Νεϊμάρ από την Παρί για 222 εκατ. Ευρώ φέτος το καλοκαίρι είναι ενδεικτικές της «φούσκας» που έχει διογκωθεί στην ποδοσφαιρική αγορά. Μια «φούσκα» που τροφοδοτείται από τα πετροδολάρια των κάθε λογής Εμίριδων, αλλά είναι θέμα χρόνο να σκάσει.

Προς το παρόν, ζούμε στον παραλογισμό μεταγραφικών κινήσεων, όπως αυτής του Νεϊμάρ, ή στην αποδοχή του γεγονότος ότι η τιμή πώλησης νεαρού ποδοσφαιριστή με μία μόλις καλή σεζόν σε κορυφαίο πρωτάθλημα, θα ξεκινά από τα 100 εκατ. ευρώ (βλ. Εμπαπέ και Ντεμπελέ). Σκέψου μόνο ότι το η μεταγραφή του Ζιντάν στη Ρέαλ το 2001 είχε κοστίσει «μόλις» 46,6 εκατ. Λίρες –μιλάμε για καθαρή κλοπή δηλαδή.


Οι άνθρωποι που τρέχουν το Transfer Price Index, ένα λογισμικό που συγκεντρώνει στοιχεία για τα πόσα που δαπανώνται σε μεταγραφές από το 1992 και εξής στην Πρέμιερ Λιγκ, αποφάσισαν να κάνουν μερικές αναγωγές και να δουν πόσο θα κόστιζε σήμερα μια υποτιθέμενη μεταγραφή του Πελέ στην Παρί Σεντ Ζερμέν και του Ντιέγκο Μαραντόνα στην Μάντσεστερ Σίτι.

Για να το βρουν υπολόγισαν το μεταβολή του πληθωρισμού στην μεταγραφική αγορά για το διάστημα που έχουν στοιχεία (που ούτως ή άλλως δεν αφορά τις εποχές που οι δύο παίκτες αγωνίστηκαν) καθώς και άλλες παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν την τελική πώλησης ενός ποδοσφαιριστή, όπως η προσωπικότητά του.

Τούτων δοθέντων υπολόγισαν ότι με σημερινά λεφτά, η μετακίνηση του Πελέ στην Παρί θα κόστιζε 200 εκατ. Λίρες  και εκείνη του Μαραντόνα 250 εκατ. Λίρες.


Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μαραντόνα ήταν καλύτερος από τον Πελέ, αλλά πώς το συνολικό του πακέτο (πέρα από το καθαρά ποδοσφαιρικό) αξίζει κάτι τις περισσότερο.

Εξάλλου, σημειώνουν, κανείς δεν ξέρει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η αξία ενός νεαρού ποδοσφαιριστή μετά από μία καλή σεζόν. Επομένως, για φαντάσου να ήταν διαθέσιμος προς μεταγραφή ο 17χρονός Πελέ, αμέσως μετά το εκπληκτικό Μουντιάλ που είχε κάνει το 1958 στη Σουηδία.

Πηγή: ratpack.gr