Κατάρρευση κτιρίου στην Πάτρα: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Κατάρρευση κτιρίου στην Πάτρα: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Κατάρρευση κτιρίου στην Πάτρα: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίαςΑπό το 2008 είχε κριθεί ακατάλληλο το κτίριο και μάλιστα το 2015 είχε πάρει κλίση – Ενδεχόμενος κίνδυνος από τη σκόνη αμιάντου που υπήρχε στο στέγαστρο που κατέρρευσε

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το πως και γιατί, ένα κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο από το 2008, αφέθηκε να καταρρέει αργά αργά, φτάνοντας στη σημερινή τραγωδία εννιά χρόνια μετά, στον θάνατο ενός ανθρώπου από την οριστική κατάρρευση της σκεπής του. Ειρωνεία της μοίρας, μόλις σήμερα το πρωί είχε υπογραφεί η σύμβαση για την κατεδάφισή του. 

 Από το 2008, οπότε είχε «χτυπηθεί» από το σεισμό, είχε κριθεί επικίνδυνο το υπόστεγο που κατέρρευσε σήμερα το απόγευμα, σαν «χάρτινος» πύργος, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας, σκοτώνοντας έναν αλλοδαπό και τραυματίζοντας σοβαρά άλλον έναν. Από το 2015, μάλιστα, το κτίριο είχε πάρει κλήση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, προαναγγέλλοντας τη σημερινή τραγωδία.

Οι γραφειοκρατικές όμως αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, πρόλαβαν δυστυχώς τα γεγονότα, καθώς μόλις σήμερα το πρωί υπογράφηκε από τον ΟΛΠΑ η σύμβαση για την κατεδάφισή του, η οποία προβλεπόταν να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου. 

Ο Δήμος της Πάτρας είχε δώσει μεγάλη μάχη για να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο υπόστεγο, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Ωστόσο, ο Δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, τονίζοντας μάλιστα ότι είχε σκεπή από αμίαντο, η οποία ήταν άκρως επικίνδυνη.

Μάλιστα, ανησυχία εκφράζουν οι κάτοικοι για τα μόρια της σκόνης του αμίαντου που υπήρχαν στο στέγαστρο και έχουν καλύψει την περιοχή, μετά την κατάρρευση του κτιρίου.

Πρόκειται για μία κατάσταση που ήταν γνωστή σε όλους, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), Νίκος Κοντοές που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχθεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες» δήλωσε ο κ. Κοντοές και συμπλήρωσε: «Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο. Η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει».

Αν και το κτίριο είχε κριθεί ακατάλληλο, για χρόνια χρησιμοποιούνταν από το λιμενικό ως χώρος κράτησης παράνομων αλλοδαπών που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα από το λιμάνι της Πάτρας. Το τελευταίο διάστημα στο χώρο έβρισκαν κατάλυμα παράνομοι αλλοδαποί.

Παράλληλα, δεκάδες Πατρινοί στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο, ενώ κατά την περίοδο του Καρναβαλιού πολλά άτομα παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις, κυρίως την καύση του Καρνάβαλου, από εκεί. 

Η τραγωδία

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεκρός που ανασύρθηκε από τους πυροσβέστες ήταν ένας 25χρονος μετανάστης από την Αλγερία που είχε βρει καταφύγιο εκεί. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο άτυχος νεαρός είχε μπει στο κτήριο για να φορτίσει το κινητό του.

Η στιγμή που οι πυροσβέστες ανασύρουν το νεκρό μέσα από τα συντρίμμια (από gnomip.gr)



Πυροσβέστες βγάζουν από τα συντρίμμια έναν τραυματία