ΚΕΡΚΥΡΑ: Με ελονοσία νεαρή στο Γ.Ν.Κ. Τα συμπτώματα και οι ανησυχίες... - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΚΕΡΚΥΡΑ: Με ελονοσία νεαρή στο Γ.Ν.Κ. Τα συμπτώματα και οι ανησυχίες...

Με συμπτώματα ελονοσίας, εισήλθε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, νεαρή γυναικά αλλοδαπής καταγωγής και απο τις εξετάσεις που υποβλήθηκε απο το ιατρικο προσωπικο, επιβεβαιώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα πως επρόκειτο για ελονοσία.

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες του altercorfu.com, η νεαρή νοσηλεύτηκε για 5 ημέρες και εξήλθε με βελτίωση την προηγούμενη παρασκευή μετά από θεραπευτική αγωγή.

Σε επικοινωνία μας με τον διοικητή του Γ.Ν.Κ, κ. Φοίβο Κακαβίτσα, μας επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας πως το προσωπικό του νοσοκομείου αντέδρασε άμεσα, με την ασθενή να παίρνει εξιτήριο παρουσιάζοντας βελτίωση στην υγεία της.

Σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση των εγχώριων κρουσμάτων, παίζουν οι ψεκασμοί καταπολέμησης των κουνουπιών που λαμβάνουν χώρα σε κάθε δήμο και την ώρα που πρέπει, δηλαδή την ενδεδειγμένη περίοδο κατά το στάδιο των νυμφών, δηλαδή τον Μάιο.

Αν και στο περιστατικό της Κέρκυρας, δεν έχει πιστοποιηθεί πως αφορά εγχώριο κρούσμα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές απο το 2010, που έχουν ακουστεί γκρίνιες για πλημμελείς ψεκασμούς καταπολέμησης των κουνουπιών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει... Πάντως όσον αφορά την διετία 2016-2017, ο δήμος Κερκυρας ανέθεσε σε ιδιώτη την υλοποίηση των ψεκασμών, με τον διαγωνισμό να εγκρίνεται από την οικονομική επιτροπή στις 19 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Πανελληνίως το 2017 και μέχρι το τέλος Ιουλίου, παρουσιάστηκαν 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 53 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, δηλαδή οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τη νόσο σε χώρα του εξωτερικού. Από αυτά, τα 47 αφορούν σε μετανάστες που ήρθαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία - τα 36 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και τα 11 από χώρες της Αφρικής. Τα έξι κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής.Υπάρχουν ομως και περιπτώσεις που νόσησαν χωρίς να έχουν ταξιδέψει και έτσι πιθανολογείται ότι εκτέθηκαν στο πλασμώδιο της ελονοσίας στην περιοχή κατοικίας τους

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σημειώνει πως  σε τέσσερις περιπτώσεις από τις 57 με Ελονοσία, υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης

Με βάση τα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που διαγνώστηκαν το 2017 αλλά και όσα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές δεκάδες περιοχές σε έξι νομούς της χώρας (Βοιωτία, Ηλεία, Αχαία, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Λάρισα).

Μια λοίμωξη ελονοσίας γενικά χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις με τα ακόλουθα συμπτώματα: Μέτριο έως σοβαρό ρίγος, Υψηλός πυρετός, Αυξημένη εφίδρωση, Πονοκέφαλο, Εμετό και Διάρροια.

Η Ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, και ειδικότερα από το Anopheles sacharovi, που θεωρείται ο κύριος διαβιβαστής της ελονοσίας στη χώρα μας. Επίσης, μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και από μολυσμένες σύριγγες. Πιο σπάνια μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο. Σημειώνεται πως το παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της κοινωνικής συναναστροφής π.χ. άγγιγμα, φιλί ή μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η ασθένεια ενδημεί, βρίσκεται σε συνεχή έξαρση, σε 91 χώρες του πλανήτη, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε όπως είναι ο όρος των λοιμοξιολόγων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 1974, έπειτα από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960).

Τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή σε ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες. Παρά την εξάλειψη της ελονοσίας στην Ελλάδα, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνουν το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου σε ορισμένες περιοχές όπου συνδυάζεται η παρουσία των κουνουπιών- διαβιβαστών με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές χώρες. Πηγή: altercorfu.com