Η εξέγερση στη Βαλένσια δοκιμάζει την αφοσίωση του Στρατού στον Μαδούρο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η εξέγερση στη Βαλένσια δοκιμάζει την αφοσίωση του Στρατού στον Μαδούρο

Η εξέγερση στη Βαλένσια δοκιμάζει την αφοσίωση του Στρατού στον ΜαδούροH Συντακτική Συνέλευση επρόκειτο να φέρει την ειρήνη στη Βενεζουέλα, όπως τουλάχιστον υποσχέθηκε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Όμως η μίνι εξέγερση σε στρατιωτική μονάδα της Βαλένσια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, με δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αποδεικνύει το αντίθετο.

Οι Αρχές αναζητούν δέκα άτομα τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν με οπλισμό. Για τον Μαδούρο η επίθεση ήταν πράξη υποκινούμενη από παραστρατιωτικούς «με στοιχεία τρομοκρατίας».

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι και ο επικεφαλής της όλης επιχείρησης, ο πρώην στρατιωτικός Χουάν Καγουαριπάνο, ο οποίος καταζητείται εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά ότι σε κάποια περίοδο ο Καγουαριπάνο είχε βρει καταφύγιο στο Μαϊάμι.

Το ζήτημα του Στρατού στη Βενεζουέλα φαίνεται να είναι κρίσιμο σχετικά με τις όποιες εξελίξεις. Η Αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να «δοκιμάσει» την αντοχή του στη στήριξη του Μαδούρο, ενώ στο πρόσφατο άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε, υπήρχε ερώτημα που αφορούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις: Επιθυμείτε ο Στρατός να εγγυηθεί το Σύνταγμα της Βενεζουέλας;

Προς το παρόν οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την απόλυτη προσήλωσή τους στην κυβέρνηση Μαδούρο. Τουλάχιστον οι ανώτατοι αξιωματικοί.

Mάλιστα ο Μαδούρο για να αποδείξει την αφοσίωση του Στρατού, είπε ότι η πλειονότητα όσων έλαβαν μέρος στην εξέγερση που σημειώθηκε στην Βαλένσια ήταν πολίτες με στρατιωτικές στολές.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, η οποίο ξηλώθηκε από τη θέση της με απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι δεν υποχωρεί.

«Εξακολουθώ να είμαι η Γενική Εισαγγελέας όλων των πολιτών. Για την Συντακτική Συνέλευση δεν ψήφισε κανείς και οι αποδείξεις είναι στο υπουργείο Εσωτερικών. Η ενότητα για τη σωτηρία της δημοκρατίας, του Συντάγματος και της ελευθερίας είναι θεμελιώδους σημασίας» δήλωσε.

Η Ορτέγα διορίστηκε το 2007 και υπήρξε πρόσωπο εμπιστοσύνης την περίοδο του Ούγκο Τσάβες. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε όλο και περισσότερες επιφυλάξεις για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Βενεζουέλα.

Είχε ταχθεί εξαρχής κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ είχε προαναγγείλει έρευνα για νοθεία. in.gr