Το Κατάρ πλήρωσε 222 εκατ. ευρώ για τον παίκτη Nεϊμάρ - Σοκ στη Γαλλία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Το Κατάρ πλήρωσε 222 εκατ. ευρώ για τον παίκτη Nεϊμάρ - Σοκ στη Γαλλία

post-feature-imageΟ βραζιλιάνος επιθετικός Νεϊμάρ υπέγραψε για πέντε χρόνια με την γαλλική Paris Saint Germain, ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα η γαλλική ομάδα, η οποία πραγματοποίησε την ακριβότερη μεταγραφή παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το Κατάρ θα πληρώσει στον Νεϊμάρ 300 εκατομμύρια ευρώ, απευθείας. Ο βραζιλιάνος παίκτης θα μπορέσει έτσι να πληρώσει στην Μπαρτσελόνα τα 222 εκατομμύρια ευρώ για το σπάσιμο του συμβολαίου του και τα υπόλοιπα θα είναι η αμοιβή του ως «πρέσβης» του Μουντιάλ 2022 που θέλει να διοργανώσει το Κατάρ. Η γαλλική ομάδα PSG θα πληρώνει στο εξής τον μισθό του Νεϊμάρ, ήτοι 30 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν.
Η γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου Paris Saint-Germain ανήκει στο Κατάρ, το οποίο με την μεταγραφή του Νεϊμάρ θέλει να απαντήσει τους Αραβες ανταγωνιστές του που προσπαθούν να το απομονώσουν εδώ και δύο μήνες και να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή του, δηλαδή το "soft power", μέσω του ποδοσφαίρου, όπως αναλύουν οι ειδικοί.

«Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στο PSG (ιδιοκτησίας του Κατάρ) έγινε από την υψηλότερη πηγή της ηγεσίας του Κατάρ και χρησιμεύει κυρίως ως στρατηγική επικοινωνίας ώστε να επικαλυφθεί κάθε άλλη συζήτηση για υποστήριξη της τρομοκρατίας», έγραψε ο Mathieu Guidère, καθηγητής αραβικής γεωπολιτικής στο Παρίσι.

«Αυτή η μεταγραφή επιτρέπει να στραφεί αλλού η προσοχή και να επικεντρωθούν όλοι σε ένα συναινετικό θέμα, το σπορ», προσθέτει.

Ο Andreas Krieg, αναλυτής στο King's College του Λονδίνου, ανέφερε ότι η μεταγραφή του Νεϊμάρ «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα του Κατάρ στον αθλητικό κόσμο και πετάει το γάντι στην Σαουδική Αραβία και στα Ενωμένη Αραβικά Εμιράτα».

Στις 5 Ιουνίου, οι δύο χώρες, καθώς και η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και του επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατηγορώντας το ότι διατηρεί σχέσεις με τις τρομοκρατικές ομάδες, αλλά και ότι δεν παίρνει αρκετές αποστάσεις από το Ιράν.

Το μικρό αλλά πλούσιο εμιράτο του Κατάρ (2,6 εκατομμύρια κάτοικοι) παίζει μεγάλο ρόλο εδώ και είκοσι χρόνια σε πολλές διαμάχες και ευαίσθητα θέματα του αραβικού κόσμου. Κυρίως όμως ανέπτυξε μια στρατηγική επιρροής μέσα γιγαντιαίων επενδύσεων σε όλον τον πλανήτη, ειδικά στην αγορά ακινήτων, στα ξενοδοχεία, στην βιομηχανία, στις αερομεταφορές, στα χρηματοοικονομικά, στα μίντια και στον αθλητισμό.

Τα βασικά σύμβολα αυτού του "soft power" είναι τα κανάλια Al-Jazeera και BeIn Sports, αλλά και η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, η οποία ήταν ως πρόσφατα ο βασικός χορηγός της ομάδας της Μπαρτσελόνα...

«Εδώ και πολλές ημέρες κανείς δεν μιλάει για την αρνητική εικόνα, αλλά μόνο για την μεταγραφή του Νεϊμάρ. Στην Δύση, η ιδέα του σπορ κυριαρχεί σε όλα τα υπόλοιπα. Είναι σαφές ότι το σπορ βοηθάει για να σπάσει η πολιτική απομόνωση του Κατάρ», αναφέρει ο Mathieu Guidère.

Τα 222 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε το Κατάρ για να ελευθερώσει τον Νεϊμάρ από το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα σόκαραν την Γαλλία. Στα γαλλικά social media έγινε «πάρτι» με αρνητικά σχόλια για το αστρονομικό ποσό, την στιγμή που η Γαλλία ψηφίζει αρνητικά μέτρα για την αγορά εργασίας, κάνει περικοπές στα οικονομικά των Δήμων και η δημοφιλία του Μακρόν πέφτει εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων.

Πρόκειται για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχε ο γάλλος Paul Pogba (105 εκατομμύρια για την μεταγραφή από την Γιουβέντους στην Μάντσεστερ, το 2016), και οι δύο ισπανοί Gareth Bale (101 από την Τότεναμ στην Ρεάλ, το 2013 και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (93 εκατομμύρια ευρώ, από την Μάντσεστερ στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2009).