Συν και πλην από το πρώτο τεστ της ΑΕΚ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Συν και πλην από το πρώτο τεστ της ΑΕΚ

Το sport-fm.gr περνάει από ακτινογραφία την εμφάνιση της ΑΕΚ κόντρα στην Καρπάτι και καταγράφει τι πρέπει να κρατήσει και τι να βελτιώσει από το πρώτο της παιχνίδι.
Συν και πλην από το πρώτο τεστ της ΑΕΚ
Τα φιλικά προσφέρονται πάντοτε για συμπεράσματα κυρίως για τον προπονητή.

Ωστόσο η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ που έχει εξ’ αρχής φέτος την ευθύνη για το χτίσιμο της Ένωσης, φάνηκε να παρουσιάζει στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν αισιοδοξία για το κομμάτι της ποιότητας του ποδοσφαίρου που θα δουν φέτος οι φίλοι της.

Ασφαλώς χρειάζεται μεγάλη βελτίωση σε κομμάτια του παιχνιδιού και υπάρχουν προβλήματα που γνωρίζουμε πως σηκώνουν βελτίωση. Το sport-fm.gr καταγράφει τα θετικά και τα αρνητικά από την πρώτη αναμέτρηση της ΑΕΚ.

Του Κώστα Μιαούλη

Ένα από τα στοιχεία που άρεσαν ήταν η καλή ποιότητα της συνεργασίας του Γιώργου Γιακουμάκη με τον Βίκτωρα Κλωναρίδη. Οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν κάποιες καλές στιγμές στο πρώτο μέρος σε μεταξύ τους συνεργασίες. Πρόκειται για παίκτες που κάνουν συνεχή κίνηση στον χώρο, έχουν υψηλό δείκτη ομαδικότητας και ξέρουν πώς να κινηθούν σε ελεύθερο χώρο, αναγκάζοντας συνεχώς την αντίπαλη άμυνα να τους κυνηγά. Οι δύο παίκτες αυτοί, μην ξεχνάμε πως αποτελούν και υποθήκη για το μέλλον στην ΑΕΚ.

Το ασφυκτικό πρεσάρισμα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αλλά και η ταχύτητα με την οποία σε πολλές περιπτώσεις ανακτούσε την μπάλα η Ένωση αποτελούν ένα δείγμα για το πόσο πολύ θα παλέψει η ΑΕΚ φέτος, ώστε να υποχρεώνει τον αντίπαλο σε λάθη και μάλιστα στο δικό του μισό. Ο Χιμένεθ το κάνει αυτό με σωστή τακτική και με τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται από τη μέση και μπροστά να μην αφήνουν τους αντίπαλους αμυντικούς να πάρουν ανάσα από το πρώτο δευτερόλεπτο, όταν πάνε να την κατεβάσουν.

Το πρώτο δείγμα ως προς το επίπεδο των συνεργασιών αφήνει πολλές ελπίδες. Ο Χιμένεθ φαίνεται πως προσπαθεί να στήσει μια ομάδα που θα έχει ορθολογική και ισορροπημένη ανάπτυξη από τα πλάγια. Η δεξιά μεριά της ΑΕΚ πήγε πολύ καλά και είχε μεγαλύτερη παραγωγή φάσεων, ωστόσο η Ένωση θα προσπαθήσει να δώσει πλάτος στο παιχνίδι της, αποφεύγοντας έτσι να παίζει συνεχώς από τον άξονα.

Από το πρώτο φιλικό και παρά το γεγονός πως τα πόδια είναι πιασμένα, φάνηκε η διάθεση αλλά και η κατεύθυνση των ποδοσφαιριστών να παίξουν χωρίς την μπάλα και να προσπαθήσουν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές θέσεις. Η στατική σε μεγάλο διάστημα του πρωταθλήματος πέρσι ΑΕΚ, είναι φανερό πως περνάει πίσω και πλέον στη θέση της θα δούμε μια ομάδα που θα δουλέψει με την κίνηση της και βέβαια με πολύ περισσότερες εναλλαγές της μπάλας και δίχως να πρέπει κάποιος να κουβαλάει την μπάλα για πολλή ώρα.

Η ΑΕΚ είχε επτά καθαρές φάσεις, πέρα από το τέρμα που σημείωσε, πράγμα που δείχνει πως δουλεύονται πράγματα που θα της δώσουν μεγαλύτερη ποικιλία ως προς την παραγωγή φάσεων. Η Ένωση με τον Χιμένεθ θα παίξει πολύ από τις πτέρυγες της. Στο β’ μέρος, ο Βινίσιους με τον Τρίστασον έβγαλαν ειδικά στο πρώτο εικοσάλεπτο της επανάληψης, πολλές ποιοτικές συνεργασίες.

Και τα πλην

Στην προσπάθεια της να βγαίνει πιο άμεσα στην επίθεση και με την μπάλα να αλλάζει γρήγορα μεταξύ των ποδοσφαιριστών είναι δεδομένο πως θα γίνουν λάθη. Η ΑΕΚ στην εκκίνηση φάσεων που προσπαθούσε να χτίσει επίθεση, έχασε την μπάλα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη πίεση από τον αντίπαλο. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα βελτιωθεί μέσα από τους αυτοματισμούς, ωστόσο η Ένωση οφείλει να περιορίσει πολύ τα λάθη της και να γίνει ακόμα πιο σβέλτη.

Το τελείωμα των φάσεων αποτέλεσε και σήμερα μια αδυναμία που υπήρχε και πέρσι για μεγάλο διάστημα. Το γκολ του Γιακουμάκη είναι σημαντικό, αλλά από εκεί και μετά ο Κλωναρίδης, όπως και ο Μάνταλος που λόγω της φύσης του παιχνιδιού της ΑΕΚ θα έχει πολλές ευκαιρίες μέσα στα παιχνίδια, θα πρέπει να βελτιώσουν αισθητά την αποτελεσματικότητα τους.

Ο Σιμόες σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαζόταν εξαιρετικά απομονωμένος από τους υπόλοιπους να πάρει μπάλα και να την κατεβάσει για αρκετά μέτρα. Σίγουρα προσανατολισμός του Χιμένεθ είναι να βγαίνει γρήγορα η μπάλα μπροστά, αλλά η Ένωση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική σε αυτό το κομμάτι, μιας και σε πολλές περιπτώσεις και πέρσι, ο Σιμόες λαμβάνοντας την μπάλα, βρισκόταν μακριά από τα υπόλοιπα χαφ.

Η ΑΕΚ στις φάσεις που έχασε την μπάλα μεταξύ σέντρας και δικής της περιοχής, δεν πρόλαβε ν’ αντιδράσει με τον καλύτερο τρόπο. Η μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη αμεσότητα και αυτό φάνηκε στη φάση του γκολ που δέχτηκε η Ένωση, αλλά και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις που η Καρπάτι έχασε ευκαιρίες. Αποτελεί τομέα που ίσως η ΑΕΚ οφείλει να δουλέψει περισσότερο από κάθε άλλον ο συγκεκριμένος.

Σε ατομικό επίπεδο η ΑΕΚ είχε ποδοσφαιριστές που υστέρησαν και σίγουρα δεν έθελξαν με την εμφάνιση τους. Σίγουρα ο Λόπες δεν έκανε μια εμφάνιση που ενθουσίασε, αλλά είναι νωρίς για να κριθεί. Με δεδομένο πως έχει πάρει συμμετοχές πέρσι στο πρωτάθλημα περιμέναμε περισσότερα πράγματα από τον Τζανετόπουλο, ενώ και ο Μανωλάς έδειξε πως δύσκολα θα βρει θέση στη φετινή ΑΕΚ.